2015-09-05 16:51:56• hírek • Szatmar.ro

Nickelsdorfnál fél nap alatt 4000 migráns lépte át a határt

Szombaton Nickelsdorfnál már mintegy négyezer migráns lépte át kora délelőttig a határt, és az osztrák hatóságok nem zárják ki, hogy ez a szám a nap folyamán akár tízezerre emelkedhet. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az éjjel Magyarországon történtek két dolognak tudhatóak be: az Európai Unió bukott migrációs politikájának, valamint európai politikusok felelőtlen kijelentéseinek.

Georg Streiter német helyettes kormányszóvivő szombaton megerősítette Werner Faymann osztrák kancellár korábbi bejelentését, miszerint Ausztria és Németország beengedi a Magyarországról elindult menekülteket.
A Spiegel Online hírportál szerint a döntést Angela Merkel német kancellárnak Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Werner Faymann osztrák kancellárral folytatott megbeszélései előzték meg.

A Magyarországról érkezett menekültek első csoportját szállító különvonat Nickelsdorfból reggel indult el a német határnál lévő Salzburgba, a szerelvényen mintegy 450 migráns volt. Egy második szerelvénnyel a bécsi Westbahnhofra vittek mintegy 350 migránst. A vonatot 8 óra 50-re várták az osztrák fővárosba - tette hozzá a szóvivő. A Salzburgba érkezett vonat délben már továbbindult Németországba.

Az első menekültek már hajnali 4 óra felé megérkeztek Bécsbe a rendőrség által kibérelt négy autóbusszal. Szemtanúk szerint több, gyermekes család volt a járműveken. A buszból kiszállókat a bécsi Westbahnhofon számos önkéntes segítő és tolmács várta. Az érkezőket az önkéntesek élelemmel, ivóvízzel és takarókkal látták el.  Óránkénti autóbuszjáratot indított Nickelsdorf és a bécsi Westbahnhof között az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) a Magyarország felől a határra érkező menekültek begyűjtésére - közölte szombaton délelőtt Sonja Horner, az ÖBB szóvivője.

A társaság egy InterCity Express vonatot állít be a bécsi nyugati pályaudvarra, ahonnan Németországba, Frankfurtba viszik a migránsokat. "Pótlólagos kapacitásokat vetünk be" - fűzte hozzá a szóvivő.

A határra érkezett migránsok nagy része már a buszokon ül. A pályaudvarra érkezőkről önkéntesek gondoskodnak. A további jegyellenőrzésekkel kapcsolatban Horner annyit mondott, hogy igen nagyvonalúan járnak el. "Mindenekelőtt a biztonságra figyelünk, ezért emberséges módon kezeljük a menekülteket" - hangoztatta.

Klaus Schwertner, az osztrák Caritas szervezetének főtitkára az APA-nak arról számolt be, hogy "a migránsok közül sokan kimerültek, a ruházatuk teljesen átázott".

A bécsi Westbahnhofon a jelek szerint jól összehangoltan zajlik a menekültek fogadása. "Az az érzésem, hogy ma a történelem egy darabját írjuk. Németország és Ausztria megmutatja, hogy a jelenlegi helyzetben elsősorban az emberiesség számít. Emberek azok is, akik érkeznek, és azok is, akik nekik segítenek" - fogalmazott Schwertner az APA-nak.

Az uniós tárcavezetők Luxembourgban zajló informális tanácskozásán a menekültválság legújabb fejleményei állnak a középpontban. Szijjártó Péter egy újságírói kérdésre azt mondta, hogy Magyarország az összes távozó menekültet regisztrálta, Magyarország pedig be fogja tartani az uniós előírásokat.

A miniszter úgy vélekedett, hogy a menekültek és a migránsok egyre agresszívebbé váltak, megtagadták az együttműködést a hatóságokkal, a regisztrációt és hogy menekülttáborba menjenek, az uniós szabályok szerint viszont a kormány erre nem is kényszeríthette őket.

A miniszter kifejtette, hogy a gyalog menetelők miatt vészhelyzet alakult ki, ezért döntött úgy a kormány, hogy buszokat küld, és a határhoz szállítja a menedékkérőket. A tárcavezető úgy vélte, hogy mindaz, ami történt, megerősíti, hogy mennyire fontos az unió külső határainak hatékony védelme.

A külgazdasági és külügyminiszter ismertette, milyen törvénymódosításokat fogadott el pénteken a parlament, valamint, hogy a dublini szabályok szerint a menedékkérőknek abban az országban kellene maradniuk, ahol menekültstátusért folyamodtak, és Magyarország ennek igyekszik megfelelni.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter örömét fejezte ki, hogy sikerült emberi módon megoldani a helyzetet, de rá kell ébredni, milyen drámai a szituáció, és, hogy ez így nem mehet tovább.

"Európai megoldást kell találni. Egyetlen tagállamot sem szabad magára hagyni, mert ezzel sem Magyarország, sem más tagállam nem tud egyedül megbirkózni" - szögezte le Kurz.

Kora délelőtti becslések szerint Nickelsdorfnál már mintegy négyezer migráns lépte át a határt. Helmut Marban, a burgenlandi rendőrség szóvivője az APA hírügynökségnek nyilatkozva hozzáfűzte, hogy még mindig nem ért véget a Magyarország felől migránsokkal érkező buszok áradata.

Hogy a nap folyamán mennyien érkeznek még Ausztriába, azt egyre nehezebb megjósolni. A becslések percenként változhatnak - mondta Helmut Marban. Tízezerre is rúghat azoknak a száma, akik egyes hírügynökségi jelentések szerint már úton lehetnek.

Több ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezhet szombaton Németországba a határőrizetért is felelős német szövetségi rendőrség szerint.

Ivo Priebke, a szövetségi rendőrség szóvivője az MTI-nek azt mondta, nem tudják pontosan, hány ember várható Magyarországról, mert "eltérő jelentéseket" kaptak a "menedékkérők mozgásáról".

Az viszont biztosnak tűnik, hogy több ezren érkezhetnek meg szombaton busszal és vonattal a bajor-osztrák határra. Ezért "minden mozgósítható erőt és tartalékot oda irányítottunk" - mondta a szóvivő. A menedékkérőket a szövetségi rendőrség munkatársai a német határ átlépése után regisztrálják, ellátják, majd a menedékkérőket befogadó állomáshelyekre szállítják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: