2009-11-12 13:20:25• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Nézeteltérések miatt kell az oltóanyagra várni

Románia még vár az új influenza elleni külföldi oltóanyag beszerzésével, mivel nézeteltérés merült fel a vakcinát gyártó vállalat és a román hatóságok között.

Adriean Videanu egészségügyi miniszter csütörtökön kijelentette, hogy amennyiben nem sikerül egyezségre jutni a céggel, a román gyártmányú oltást használják majd, amely egyelőre azonban nincs letesztelve. A miniszter keresi az áthidaló megoldást, miután a vállalat közölte, hogy nem vállalja a felelősséget az esetleges mellékhatásokért. A miniszter nem részletezte, hogy más cégekkel kezd tárgyalásokat, vagy milyen konkrét megoldást vesz számításba.

Videanu hangsúlyozta, hogy a bukaresti Cantacuzino immunológiai intézet ugyan elkészítette már a román gyártású oltást, de nagyon nehéz önkénteseket találni az oltóanyag tesztelésére.

A hatóságok korábbi bejelentése szerint várhatóan november végén kezdődik el az oltási kampány. Romániában jelenleg nem lehet vásárolni vakcinát. A kormány ezért a múlt héten úgy határozott, hogy félmillió adagot szerez be külföldről, hogy beolthassa a betegség által veszélyeztetett, 6-15 év közötti gyerekeket.


Adrian Videanu és Emil Boc egy sajtótájékoztatón
Adrian Videanu és Emil Boc egy sajtótájékoztatón


Videanu nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy Emil Boc miniszterelnök azt kérte szerdán a szaktárcától, ne vásároljon vakcinát külföldről, ha a gyártó nem vállalja a felelősséget az esetleges mellékhatásokért. Románia a Glaxo Smith Kline céggel folytat tárgyalásokat. A Mediafax hírügynökség szerint a román aggodalmakat az ébresztette fel, hogy Lengyelország korábban visszamondta a szóban forgó cégtől a megrendeléseket.

Romániában huszonnégy óra leforgása alatt újabb 89 személyt fertőzött meg a H1N1 vírus. A csütörtökön délig összesített adatok szerint a betegek száma összesen 1146-ra nőtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: