2011-12-14 16:01:20• hírek • Kocsis Zoltán

Nézd meg és mondj véleményt Szatmárnémeti reklámfilmjéről

A polgármesteri hivatal gyűléstermében Ilyés Gyula polgármester és Mihai Andrei társrendező mutatta be a sajtó képviselőinek az első olyan filmet, amely Szatmárnémeti imázsán hivatott javítani.

A „Szatmárnémeti - az én városom" című alkotás összesen 18,40 percen keresztül igyekszik bemutatni az észak-erdélyi várost. Amint azt Ilyés a vetítés után megjegyezte: noha a filmben szerepelnek különböző történelmi és statisztikai adatok, a cél nem az volt, hogy „azokkal terheljük meg a néző agyát."

A rövid történelmi áttekintés során szó esik a dákokról, a rómaiakról, a teutonokról és a német lovagokról, később pedig már a magyar-román közös kulturális hagyatékról és a jelenlegi etnikai sokszínűségről. A film a látványosságok között a Tűzoltótornyot, a Láncos-templomot, a Székesegyházat, a Pannónia Szállót valamint a 96 méteres Közigazgatási Palotát említi.

A narrátor Szatmárnémetit a „fiatalok és az idősebbek, a gyerekek és a nyugdíjasok városának" nevezi. A film címe, a „Szatmárnémeti az én városom" szlogen vezető motívumként kíséri végig a nézőt, a különböző korú és nemű lakosok azonban talán túlságosan is sokszor mondhatják ezt el.

A készítők összesen húsz órányi nyersanyaggal dolgozhattak és amint Mihai Andrei elmondta, eredetileg 15 percesre tervezték a filmet, de „annyi jó képünk volt, hogy nem tudtuk, mit hagyjunk ki belőle".

A rövidfilm az AndeMotion Films stúdió alkotása, a rendezés Mihai Andrei mellett Teodora Alexandra Luca keze munkáját dicséri. A városnak összesen 3000 eurójába került, a jelen lévő társrendező pedig elmondta, hogy filmfesztiválokon is szeretnék majd bemutatni alkotásukat. Reményét fejezte ki, hogy talán a közszolgálati tévéhez is sikerül eljuttatni a filmet.

„Ez a film az első kicsi lépés afelé, hogy Szatmárnémeti ismert turisztikai célállomás lehessen. A mi esélyünk a termálvíz, amire a közeljövőben egyre több mindent építhetünk. A jelen állás szerint jövő ősszel már két strandunk lesz. A balneológiai tevékenységek elindításával és fejlesztésével talán sikerülhet turistákat ide vonzanunk", zárta a bemutatót Ilyés Gyula.

A film méretének csökkentése következtében romlott a kép minősége.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: