2016-05-05 14:59:18• hírek • Kocsis Zoltán

Hivatalos: két magyar fellépője lesz a XX. városnapoknak

Chris Norman
Chris Norman

Igazi retró-világsztárral ünnepelhetjük Szatmárnémeti XX. városnapi rendezvényeit: Chris Norman szombat este másfél óra alatt hozza vissza a 70-es, 80-as évek hangulatát. Fellép továbbá a román rocklegenda Iris valamint a napjainkban rendkívül felkapott Carla's Dream is.

Idén huszadik alkalommal ünnepelhetjük meg Szatmárnémeti város napjait május 27-29. között. Az első utcai népünnepély óta tehát már egy teljes generáció felcseperedett. Talán ez serkenthette a PNL városi tanácsosi frakciójának egy részét, akik - legalábbis Dorel Coica polgármester szerint - felvetették a városnapok megszüntetését...

A városnapok azonban nem szűnnek meg, sőt, a rendezvény történelme során első alkalommal igazi világsztár is fellép a szatmárnémeti színpadon: a most 65 éves Chris Norman 1975 és 1986 között, az akkor rendkívül népszerű Smokie brit pop-rock együttes énekese volt. A retró-sztár napjainkban is aktív, tavaly adta ki legújabb nagylemezét Crossover címmel. A Man-szigeten élő művész május 28-án, szombat este 22.30-tól lép színpadra, fellépése iránt pedig máris hatalmas érdeklődés mutatkozik a környező megyékből is.

Az előző évekkel ellentétben idén nem volt kérdés a magyar fellépő léte - mit tesz a kampány! -, Szatmárnémeti egyharmadát kitevő magyar publikumnak Kállay Saunders és a Kerozin koncertjével kedveskednek a szervezők. A Megasztár5 New Yorkban született felfedezettje szombat este 20.00 órától lép színpadra, míg a 90-es évek eurodance-hullámát meglovagló, azóta a rockzenébe is belekóstoló Kerozin vasárnap este lép a közönség elé.

Az idei fellépők közül mindenképpen ki kell emelni a román hardrock színtér legendás együttesét, a bukaresti Irist, amely már 1977 óta a műfaj egyik legkiemelkedőbb hazai bandája. Szatmárnémetiben a klasszikusnak számító felállás énekesével, Cristian Minculescuval érkezik a csapat. Az 57 éves énekes 2012-ben, 32 év után hagyta el a csapatot, ám tavaly bejelentették visszatérését.

A rocklegendák után napjaink egyik legfelkapottabb csapata, a Carla's Dream zárja majd a három napos rendezvénysorozatot, amelyen az említettek mellett olyan sztárok lépnek még fel, mint a Directia 5, Corina, Loredana, Puya, Ruby....

Az előző években megszokottakhoz hasonlóan az Október 25. téren felállított nagyszínpad mellett a Divatház közelében helyet kap a folkszínpad is, amelyen a három nap alatt román, magyar, német, ukrán, roma népzene csendül fel. Valamint péntek este igazi etno-bulit csapnak majd a szatmári (lagzi)zenekarok.

Az idei városnapok összköltségvetése 280.000 lej. Összehasonlításképpen a tavaly a különböző árusok által befizetett bérleti díjakból 35.900 lej folyt be a város kasszájába, mondta Florin Maier. A kereskedelmi egységek ellenőrzésével foglalkozó iroda vezetője szerint idén eddig mintegy 75 cég jelezte, hogy szeretne standot állítani - szemben a tavalyi 152-vel. „Tapasztalataink szerint a cégek az utolsó egy-két héten szoktak jelentkezni", tette hozzá. A vállalkozóknak napi 17 lejt kell fizetniük egy négyzetméterért.

Végezetül ejtsünk néhány szót a városnapok kísérőrendezvényeiről. A Battyhányi (Coposu) sétányon a hagyományoknak megfelelően a kézművések vására várja az érdeklődőket. Szombaton a Székesegyház előtt sportbemutatók, vasárnap erősember-verseny uralja a teret és természetesen nem marad el a szépségverseny sem.

A városnapok részletes programját itt nézheted meg!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: