2017-11-01 05:35:03• hírek • MTI, Hirado.hu

New York-i gázolás: egyedül támadott a muszlim terrorista

Nincs bizonyíték szélesebb körű összeesküvésre, a feltételezett elkövető egyedül cselekedett - jelentette ki Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a keddi gázolásos terrorcselekménnyel kapcsolatban. Nyolc ember meghalt és tizenegy megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt majd egy iskolabusszal ütközött. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli.

A Manhattan délnyugati részében történt támadást követően a sofőr két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból majd azt kiabálta, hogy Allah akbar. A 29 éves férfit a rendőrök meglőtték, majd őrizetbe vették. A támadót kórházba szállították és megműtötték.  Cuomo sajtóértekezletén elmondta, a feltételezett elkövető láthatóan egyedül cselekedett. “Nincs bizonyíték arra, hogy egy szélesebb körű összeesküvés vagy terv lett volna. Ezek egy magányos elkövetőnek a tettei, aki fájdalmat, sérüléseket, talán halálosat akart okozni”.

Üzbegisztáni az elkövető

Az amerikai sajtó értesülése szerint annyit máris is tudni az elkövetőről, hogy Üzbegisztánból származik és 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba. Lakhelye a floridai Tampában van. Neve: Sayfullo Saipov. A CNN hírtévé értesülése szerint a támadó azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett. Bill de Blasio New York-i polgármester “gyáva terrorcselekménynek” minősítette a történteket. James O’ Neill New York-i rendőrfőnök arról számolt be, hogy az elkövető kedd délután 15 óra öt perckor hajtott be a Manhattan délnyugati részén lévő kerékpárútra, festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával felfegyverezve. Bicikliseket és gyalogosokat gázolt el, majd teherautója egy iskolabusznak ütközött, amelyben két gyerek és két felnőtt megsérült.

Külföldiek is az áldozatok között

A rendőrfőnök azt mondta, hogy az elkövető egy bérelt teherautót vezetett. A rendőrség azt egyelőre nem közölte, hogy hol vette bérbe. A támadást követően bicikli roncsok terítették be a kerékpárutat. Hat ember a helyszínen életét vesztette, ketten a kórházba szállítást követően haltak meg – tette hozzá O’ Neill.  A belga külügyminisztérium közlése szerint a halálos áldozatok között van egy belga állampolgár. Az áldozatok között argentinok is vannak az argentin külügyi tárca szerint.

Daniel Nigro tűzoltóparancsnok adatai szerint 11 sérültet kórházban ápolnak, állapotuk nem életveszélyes. Donald Trump amerikai elnököt tájékoztatták a történtekről – közölte Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője. Tavaly Európában történtek már hasonló gázolások, amelyeknek több tucatnyi halálos áldozata volt. A franciaországi Nizzában 2016. július 14-én este hajtott egy merénylő a tengerparti sétányon a nemzeti ünnepet lezáró tűzijáték idején a nézők közé. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. A 86 életet követelő merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. Az elkövetőt lelőtték.  Öt hónappal később egy tunéziai menedékkérő teherautójával a német főváros, Berlin központjában hajtott a tömegbe egy karácsonyi vásáron. Tizenkét ember meghalt, 48 megsérült. Idén áprilisban egy elutasított menedékkérő a svéd fővárosban, Stockholm belvárosában egy áruház épületének vezette teherautóját, három ember meghalt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: