2019-05-23 09:35:45• hírek • MTI

New Yorkból Londonba kilencven perc alatt

kép: twitter / CNN
kép: twitter / CNN

Egy amerikai start-up cég, a Hermeus olyan repülőgépet tervez fejleszteni, amellyel a hangsebességnél ötször gyorsabban utazhatunk, így New Yorkból Londonba kilencven perc alatt vagy annál is gyorsabban juthatunk majd el.

Az Aerospace űrtechnikai céggel társuló Hermeus start-up vállalat azt állítja, hogy pénzügyi forráshoz jutottak privát befektetőktől egy repülőgép fejlesztéséhez, amely Mach 5-tel – a hangsebesség ötszörösével – lesz képes közlekedni. Ha a terv sikerrel jár, forradalmasíthatja a transzatlanti kereskedelmi légiközlekedést – írja a CNN.

 

 

A London és New York közötti távolságot jelenleg repülővel több mint hét óra alatt lehet megtenni. Az alkotók reményei szerint a légi jármű közel 7500 kilométer megtételére lesz alkalmas, körülbelül óránkénti 5800 kilométeres utazó sebesség mellett. A Hermeus alapítói közé tartoznak Elon Musk start-up cégének, a SpaceX-nek és Jeff Bezos titokzatos űrkutató cégének, a Blue Originnek az egykori alkalmazottjai is.

 

A négy alapító mindegyike egy hiperszonikus rakéta-repülő fejlesztésén és az Amerikai Egyesült Államok Légierejének legújabb gépén, az X-Plane-en dolgozott korábban együtt a Generation Orbit vállalatnál. A Hermeus társalapító-igazgatója AJ Piplica azt mondta: egy ilyen utasszállító repülőgép fejlesztése egy évtizedet fog igénybe venni.

 

„Legalább két kicsinyített utánzat lesz, amelyet megépítünk, letesztelünk és tanulunk belőlük ebben az időszakban” – tette hozzá a vezérigazgató. Legnagyobb kihívásnak az alapvető technológiák egyesítésétés tesztelését tartja Piplica. Egy jegy ára a tervek szerint 3000 dollárba – megközelítőleg 850 ezer forintba – fog kerülni egy New York és London közötti útra egy irányba.

 

Nem a Hermeus az első cég, amelyik hasonló babérokra tör. A Boeing 2018. júniusában mutatta be egy hiperszonikus utasszállító repülőgépre vonatkozó terveit. A Lockheed Martin és az Aerion vállalat is egy hiperszonikus légi jármű megalkotásán dolgozik.

 

Ha a Hermeus tervei megvalósulnak, repülőgépük kétszer gyorsabb lesz az egykori Concorde-nál, annál a szuperszonikus repülőnél, amely utolsó transzatlanti útját 2003. októberében tette meg New York és London között mindössze 4 óra alatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: