2016-09-16 16:14:40• hírek • Szatmár.ro

Nevet kaptak a nyíregyházi kis panda ikrek

Három hónaposak lettek a Nyíregyházi Állatpark kis panda (Ailurus fulgens) ikrei. A kölykök szüleikkel közös kifutóban élnek, de ez idáig csupán a szülőpárt láthatta a nagyközönség, hiszen a kölykök egy odúban töltötték napjaikat.

A nyíregyházi kis panda tenyészpár  2 éve él  együtt,  Ting-ting Pozsonyból, míg Szecsuán a Dublin Zoo-ból  érkezett az Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében . Fogságban nagyon nehezen szaporodnak, így hatalmas öröm és szakmai siker volt az ikerpár születése.

A kölykök szürke bundával látták meg a napvilágot s az első hetekben teljesen magatehetetlenek voltak, a szemük is csukva volt. Ebben az időszakban az anya állat szinte egész nap a kicsinyeivel élt, most már azonban csak a szoptatáskor keresi fel őket. A vörös bundás apróságok -akik most már szüleik miniatűr másai- egyre érdeklődőbbek, s bár a délelőttöt általában át szokták aludni, a kora délutáni órákban már kimerészkednek odújukból s gyakorolják a mászás tudományát.

Az  5 hetes korban történt állatorvosi vizsgálaton fény derült az ivarukra is, mindkét állat nőstény. Most, hogy az állatok 3 hónaposak lettek, gondozóik idejét látták annak, hogy elnevezzék őket, a  Tárá és az Indira névre esett a választás. A nevek szanszkrit eredetűek, a Tárá csillagot, míg az Indira csillogót, szikrázót jelent.

A vörös macskamedve néven is ismert állatok, a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja őket  a hideg és nedves környezetben. Bozontos, hosszú farkukat, fejpárnának vagy takarónak is használják.

Bár a ragadozók közé sorolják őket,  táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is.

A nap bármely szakában aktívak lehetnek, de főleg alkonyatkor járnak táplálék után. Átlagosan a napnak csupán az 56% töltik ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú  táplálékhoz való alkalmazkodás miatt alakult ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: