2018-02-02 07:58:12• hírek • Szatmár.ro

Neves elismerésben részesült Fátyol Rudolf

Kiválósági Diplomával jutalmazta február 1-én Fátyol Rudolf hegedűművészt, a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia vezetőjét a Romániai Zenekritikusok és Zeneszerzők Egyesülete. A neves művész 27 éve vezeti a szatmárnémeti intézményt, ezzel az utóbi száz év leghosszabb hivatalban levő zenei vezetője.

Fátyol Rudolf híres és közismert színészdinasztiából származik, családjának anyai és apai ágán is közkedvelt művészeti ág volt a zene. Egyetemi oklevelét a Kolozsváron található Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte meg 1984-ben, mestere Ruha István volt. 1985-ben a szatmárnémeti székhelyű Dinu Lipatti Filharmónia szólistája lett belőle. 1990-ben az intézmény igazgatójává, valamint 2000. január 1-jén főigazgatójává is megválasztották.

Fátyol Rudolf Európa számos országában koncertezett már, mesterkurzusokat tartott több külföldi egyetemen, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián, jelenleg a Debreceni Egyetemen működik oktatóként. 2000-ben megkapta a Szent-Györgyi Albert-díjat. 2003-ban megszerezte a művészetek doktora címet, valamint ugyanebben az évben Szatmárnémeti díszpolgári oklevelét is átvehette. 2006-ban az „év művésze” elismeréssel jutalmazta a Romániai Zenekritikusok Szövetsége, 2007-ben kitüntették a Bartók Béla-emlékdíjjal is. Munkásságáért 2009-ben hetedikként megkapta az Identitas Alapítvány díját is.
 
2009-ben a Román Kulturális Intézet, valamint a Román Akadémia beválasztotta Románia 150 legismertebb személyisége közé, ezzel bekerült a Cartea elitelor címet viselő kötetbe, melyben olyan személyek találhatók, akik Európa-szerte öregbítik Románia hírnevét és pályájuk során elismerésre tettek szert.

Fátyol Rudolf 2004 óta Szatmárnémeti díszpolgára is, és annak ellenére, hogy a napokban a filharmónia a Megyei Tanácshoz került, az önkormányzat továbbra is tervezi az átaluk szervezett rendezvények támogatását. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal ezúton is gratulál díszpolgárának és továbi sikerekben gazdag éveket kíván az neki az általa vezetett intézmény élén.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: