2013-07-08 08:43:42• hírek • MTI

Népviseletbe öltöztek

fotó: erdely.ma
fotó: erdely.ma

Több mint 1700 lány és 800 fiú öltözött székely népviseletbe Csíkszeredában, majd a csíksomlyói hegynyeregben tartott Ezer székely lány nevű rendezvényre.

A rendezvényre Csíkszentsimonból érkezett a legtöbb (185) székely népviseletes fiatal, így ez a település nyerte el a jogot, hogy a 2014-es Ezer székely lány ünnepségnek a házigazdája legyen.

A rendezvény a székelyruhás ifjak közös táncával kezdődött szombaton délelőtt Csíkszereda központjában, majd a pünkösdi búcsú helyszíneként ismert csíksomlyói nyeregben folytatódott, ahol sorra léptek a színpadra a székelyföldi néptánccsoportok bemutatni előadásaikat.

"A népviselet tartást ad annak, aki ma viseli, de nemcsak tartást, hanem különleges ünnepi hangulatot is" - idézte a közlemény Tamás Sándort, a Kovászna Megyei Tanács elnökét. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus úgy vélte, a székelység méltán lehet büszke a hagyományos népviseletére. "Van múltunk, amelyre jövőt lehet építeni" - jelentette ki Tamás Sándor.

Borboly Csaba, az RMDSZ csíkszéki szervezetének elnöke úgy vélte, 2013-ban az az üzenete az Ezer székely lány találkozónak, "hogy hatalmas szerepük van az édesanyáknak, hisz minden családban a békességet, a szeretetet, az egymásra figyelést elsősorban az édesanyák, a lányok tudják biztosítani".
Az Ezer székely lány napját először 1931-ben tartották. A kommunista diktatúra idején betiltott rendezvényt 1990 óta ismét évről-évre megszervezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: