2008-07-10 14:22:32• hírek • Józsa János

Népzenével és néptánccal zárul a Samfest

 Népi zenét és táncokat bemutató együttesek fellépéseivel ér véget az idei Samfest rendezvénysorozat.

Hétvégén, július 11. és 12.-én népzenei és néptáncrendezvényekkel ér véget az idei Samfest. A szervezők a sokszínűségre törekedve a romániai népi együttesek mellett magyarországi, zsidó és cigány fellépőket is hívtak.

Idén bármely zenei irányzatot kedvelő találhatott a Samfest programjai között kedvére valót, hiszen az elektronikus zenétől, a folk-on át, a rock vagy dzsessz zenéig mindent érintett a rendezvénysorozat, most pedig a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep. Július 11. és 12. között olyan neves fellépők jönnek el városunkba, mint a Kisalföldi Táncegyüttes, Veta Biris vagy a klezmer zenét játszó Yale Strom.

A felhozatallal a szervezők igyekeztek minél színesebbé és változatosabbá tenni a Samfest záróakkordját, ugyanakkor megpróbáltak olyan népi zenét játszó együtteseket hozni városunkba, akik az újdonság varázsával hathatnak – tudtuk meg Maria Magdalena Matei-től, a G. M. Zamfirescu referensétől.

Így az új városközpontban felállított színpadon pénteken lép fel az Egri Csodaszarvas, az Oasul együttes, a cigány zenét játszó Fekete Rózsák, a Yale Strom, Petrica Muresan, a Grupul de la Iza, illetve Veta Biris, míg szombaton az Apuseni, a győri Kisalföld Táncegyüttes (képünkön), Ioana Urs és több román fellépő is színpadra lép városunkban.

folklornagy

Megemlítendő, hogy a Yale Strom, amely az Egyesült Államokból, San Diego-ból érkezik, sokat jár egyébként is Romániába és Magyarországra, adatokat és információkat gyűjteni a zsidó hagyományokról, Szatmári fellépése mégis kivételesnek ígérkezik. Ugyanúgy, mint a Kisalföld Táncegyüttesé, amely Európa számos pontján fellépett már, de hozzánk még nem jöttek ennek előtte.

Matei Maria Magdalena kiemelte ugyanakkor, hogy eső esetén is megtartják a fellépéseket, tehát szeretettel várják a közönséget bármilyen időjárás is legyen. Vihar esetén a Szakszervezetek Művelődési Házában zajlanak a programok.

J.J. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: