2009-09-13 15:08:33• hírek • Parajdi Andrea

Néptánctalálkozót rendeztek Bogdándon

A korábbi évekhez képest idén egy jóval nagyobb ünnepség keretében szervezték meg a XIX. Bogdándi Nemzetiségi Néptánctalálkozót, ahol ezúttal tizennyolc néptánccsoport mutatkozott be. Az idei év különösen fontos a bogdándiak számára, hiszen idén nagyszabású rendezvénnyel emlékeztek a néptánctalálkozó szülőatyjára Sipos László halálának tizedik évfordulójára.

A Bogdándi Nemzetiségi Néptánctalálkozó egyike azoknak a megyebeli rendezvényeknek, amelyeknek megszervezését nem árnyékolja be a jelenlegi gazdasági helyzet. -Fel sem merült az a gondolat, hogy idén elmaradjon a rendezvény, sőt sokkal nagyobb eseménnyel készültünk. Szerencsére a Megyei tanácstól is megkaptuk a szükséges támogatást - mondja kérdésünkre válaszolva Bede András, szervező, aki a rendezvény legfontosabb részeként emlegette a délelőtti órákban megszervezett emlékünnepséget a Sipos László Magyar Néprajzi Múzeum előtt. Sipos László teremtette meg a hagyományait a Bogdándi néptánctalálkozónak, ugyanis tizenkilenc évvel ezelőtt ő kezdeményezte a rendezvény megszervezését. A néptánctalálkozó szülőatyja éppen tíz évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel, ötven évesen hunyt el, azonban amit korábban megalkotott mára is virágzik, s éppen az ő emléke miatt virágoztatni is kell - mondja Bede András szervező.

Az emlékünnepséget követően a közönség a Bogdándi Petri Mór Általános Iskola mellett lévő szabadtéri színpadhoz vonult át, ahol végigkísérhette a 18 néptánccsoport változatos bemutatóját. Idén többek között fellépett a mezőpetri fúvószenekar, a bogdándi nagy és kis Rozsmalint tánccsoport, a szilágysámsoni Csígeresek, a szilágycsehi Berekenye, a Kéknefelejcs Lompértről és Ilosvából, a Cununita és a tasnádi NDF néptánccsoport is. Továbbá Kányaházáról, Mikoláról, Koltóról, Gyergyószentmiklósról, Várfaluról, Szilágynagyfaluról és a magyarországi Géberjén kisközségről is jöttek tánccsoportok.

A tánccsoportok szereplését megelőzően megyei és városi elöljárók mondtak beszédet a bogdándi közönség előtt. A rendezvényen jelen volt Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, aki kihangsúlyozta, hogy szüksége van a megyének hasonló hagyományőrző eseményekre, hiszen ezáltal tehetjük sokszínűvé a szatmári vidéket. Az eseményre idén először Sógor Csaba, az RMDSZ Európa Parlamenti képviselője is ellátogatott, s az ünnepség kedvéért népviseletet is öltött magára. Továbbá jelen voltak a Megyei Tanács alelnökei, a Prefektúra képviselői, Erdei D. István, parlamenti képviselő és még Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzul is.

- Külön örömmel tölt el bennünket, hogy egyre többen vannak jelen az eseményen a politikai életből is, sőt most már elmondhatjuk, hogy a közönség nagy része sem a bogdándiakból áll össze -mondta Bede András, szervező, aki úgy véli, hogy az esemény lassan egy falunaphoz kezd hasonlítani, hiszen az előadások után immár szabadtéri diszkót is szerveznek, sőt este még tűzijátékot is láthatnak majd az érdeklődők.


Bogdándi Néptánctalálkozó
A korábbi évekhez képest idén egy jóval nagyobb ünnepség keretében szervezték meg a Bogdándi Nemzetiségi Néptánctalálkozót


Képgaléria:

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: