2012-08-20 13:56:39• hírek • Póti Orsolya

Néptáncot tanultak és kézműveskedtek a hadadi táborban

A szatmárnémeti MADISZ immár tizenhatodik alkalommal szervezte meg a Néptánc és kézművestábort. A rendezvények a hadadi Degenfeld kastély és környéke adott otthont augusztus 12-19. között.

A tábor azoknak kínált kikacsolódási lehetőséget, akik érdeklődést mutatnak a népi kultúra és a népi hagyományok iránt. A résztvevőket az egy hét alatt különböző tájak néptáncai, furulyaoktatás, esti táncházak és különféle kézműves foglalkozások várták, de sor került mézeskalács-készítésre, asztaliteniszreztek, kézilabdáztak, fociztak és tollaslabdáztak is a résztvevők.

A tanulni vágyókat olyan pedagógusok oktatták, mint Majer Rejmond néptánc-pedagógus, a Budapesti táncművészeti főiskola végzettje és felesége Katalin. Jelen voltak a népművészet ifjú mesterei Ónodi Attila és felesége Ónodiné Csécsi Katalin, a Budapesti Állami Népi Együttes egykori tagjai, népdalokat és furulyán való játékot Kertész Uhrin Klára oktatott, moldvai táncházat pedig Szabó Gyula, Dulai Szilvia és Kertész Uhrin Klára tartottak.

A résztvevők Szabó Gyulától elsajátíthatták a korongozást és agyagozást mesterségét, bőrözést pedig Lévai József szíjgyártó mestertől tanulhattak. Ezenkívül sor került még kosárfonás oktatásra Boka Ildikó vezetésével, gyöngyfűzésre pedig Boer Enikő, Szűcs Krisztina, Hágen Helga és Zsidó Erna vezetésével.  Bócsi Erzsébet és Sipos Zsuzsa óvónők kerek szemes jellegzetes tövisháti hímzést tanítottak, míg Hágen Helga és Zsidó Ema a nemezelés rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket.

Mint megtudtuk, a tábort lelei, szilágysámsoni és krasznai adatközlők előadásai tették színesebbé, a zenét pedig a sepsiszentgyörgyi Gáspár Csaba és barátai, valamint a tokaji Parapács zenekar biztosította.

A tábor utolsó napján, szombaton néptánc- és énekvetélkedőt szervezetek a résztvevőknek, estefelé pedig tábortüzet gyújtottak és így búcsúztak el az élményekben gazdag héttől. A rendezvény támogatói a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap, a Communitas Alapítvány és a Szatmár Megyei Tanács voltak.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: