2015-06-29 10:29:01• hírek • Szatmar.ro

Néptáncban gazdag megyenapok

Vasárnap délután talán még nagyobb tömeg hömpölygött a régi főtéren, s bár sok település faházikója üres volt már (remek bujócskázási lehetőséget adva a gyermekeknek), a bogdándiak, csomaköziek, kaplonyiak, nagymajtényiak állták a sarat és késő estig rendíthetetlenül sütötték a béleseket, strudlikat, fánkokat, lepcsánkát - de nem tudták olyan gyorsan sütni, mint amilyen gyorsan elfogytak. Az emberek türelmesen álltak sorba, hisz tudták: megéri a sváb finomságokra várni. A kolcsiak sem siettek összepakolni, kellemes meglepetésként az arra sétálóknak hatalmas tálca süteményt kínáltak, míg a béltekiek jóféle bort, a szoporikat és homoródiak pedig pálinkákat.

Már említettük, hogy a hétvégén többen is megállapították: ez a rendezvény, Szatmár Megye Napjai sokkal érdekesebb, látványosabb és színesebb mint a városnapok. És sokkal nemzetiségibb is: a Divatház előtti kisszínpadon a két nap alatt folyamatosan váltották egymást a magyar, román, sváb, roma néptáncsoportok - a községek képviselői. S amire a városnap szervezői nem „figyeltek" oda vagy nem fektettek hangsúlyt, az itt most nem történt meg: a műsorvezetők folyamatosan két nyelven, magyarul és románul mondták el a tudnivalókat, konferálták a csoportokat.

A két nap alatt sokan álltak meg a színpad előtt és gyönyörködtek a Rekettye, az egri Csodaszarvas, a fényi, nagytarnai vagy halmi csoport előadásában, s nem egyszer táncra is perdültek - vagy szinte tátott szájjal nézték, hogy ropják (a színpad deszkáit is alaposan megmozgatva) a hadadiak és hadadnádasdiak, a szériek, a batarcsiak, a szatmárhegyiek.

Külön csemegének számított szombaton a Rendhagyó prímástalálkozó, vasárnap pedig a 2007-ben alakult, Maros megyei Bekecs Néptáncegyüttes. A Fölszállott a Páva vetélkedő döntősei nyárád-, maros-, küküllőmenti és kalotaszegi táncok csokrával kápráztatta el a nagy számban összegyűlt érdeklődőket.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: