2009-10-15 10:21:27• hírek • Ferenczi Noémi

Népszerűek a délutáni foglalkozások

A gazdasági válság ellenére sem csökkent az iskolákban működő délutáni foglalkozások népszerűsége.

Ecaterina Andronesu, volt tanügyminiszter az év elején szorgalmazta az after school program vagyis a délutáni foglalkozások megszervezését minden iskolában. Az akkori elképzelések szerint, a gyerekek a tanórák után az iskolában fogyasztották volna el az ebédet, utána pedig pedagógusi felügyelettel elkészítették volna a házi feladatokat és mindezt az állam finanszírozásával. Idő közben beköszöntött a gazdasági válság. A kormány az alkalmazottak fizetésére is alig tudja előteremteni a pénzt, nemhogy arra, hogy minden iskolában étkezőt hozzanak létre, a többi költségről nem is beszélve.

Emil Boc, ideiglenesen kinevezett tanügyminiszter azt nyilatkozta, legalább egy évre van szükség ahhoz, hogy az ország minden iskolájában megteremtsék a programhoz szükséges körülményeket, arra viszont nem tért ki, hogy milyen formában gondoskodnának a diákok étkeztetéséről. Szerinte nem pénzkérdés a program megvalósítása, csupán akarat kérdése. - Melyik önkormányzat ne támogatna egy ilyen programot?- teszi fel a kérdést a miniszter.

A mostani gazdasági helyzetben még biztosan kell várni néhány évet a program megvalósítására, azonban addig is meg kell oldaniuk a szülőknek a délutáni felügyeletet. Sok iskolában már évek óta működik iskola utáni foglalkozás, mely keretében nem csak a tanári felügyeletet, hanem a déli étkezést is biztosítják a gyerekeknek. Amikor a szülők négykor értük mennek, már az összes házi feladattal készen vannak. A gazdasági válság ellenére, nem csökkent ezeknek a délutáni foglalkozásoknak a népszerűsége. Egy-egy osztályból átlagosan tizenöt-húsz diák vesz részt. Az ebédet egy catering cégtől rendelik vagy egy közeli étteremben fogyasztják el.

Mindezért átlagosan 300 lejbe kerül a szülőknek, a napi díj 13 lej körüli, ebből hét-tíz lejt fizetnek a felvigyázó pedagógusnak, az étkezés pedig 6-7 lejbe kerül. Igaz, ez nem kis összeg azonban még mindig kevesebb mint egy dadát fogadni. Szinte minden szatmárnémeti általános iskolában működik délutáni program. A szülők által befizetett összegen az iskola és a felvigyázó pedagógus osztozik.


Osztályonként átlagosan a diákok fele vesz részt a délutáni foglalkozásokon
Osztályonként átlagosan a diákok fele vesz részt a délutáni foglalkozásokon


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: