2019-06-12 08:38:37• hírek • közlemény

Népszerű a közös kertészkedés Szatmárnémetiben

Közösségi zöldséges kertet és fűszerkertet létesített a Szatmári Gazdák Egyesülete és a Hans Lindner Alapítvány Szatmárnémetiben.

A két kezdeményezés célja a tájfajták megőrzése, a közösségépítés, valamint a természetbarát kertészeti módszerek megismertetése. “Fontosnak tartjuk a régi szatmári zöldség- és fűszernövény fajták megőrzését, mert ezek komoly értéket képviselnek. Az úgynevezett tájfajták a sokéves termesztés során alkalmazkodtak a helyi viszonyokhoz, így stabil hozamot adnak vegyszerhasználat nélkül is” - fejtette ki Fülöp Tihamér, a Szatmári Gazdák Egyesületének alelnöke.


Mint elmondta, a szatmáriak részéről komoly érdeklődés mutatkozik a természetbarát kertészkedés iránt, így nagyon hamar akadt gazdája a közösségi kert összes parcellájának. A Hans Lindner Alapítvány által felajánlott telken valamivel több mint fél áras területeket kaptak a vállalkozó szellemű kertészek, akik számára a gazdaegyesület biztosított tájfajtáktól származó vetőmagokat, palántákat. A bio kertészeti módszerekkel kapcsolatosan szintén az egyesület látja el tanácsokkal a kertészkedőket, akik között szép számmal akadnak olyanok is, akik életükben nem fogtak kapát a kezükbe. A lelkesedés nagy, a kertészkedők pedig vetés, ültetés, kapálás után gyakran gyűlnek össze beszélgetni, közösen főzni, így jó hangulatú, összetartó társaság alakult ki már az első hetekben a közösségi kertben.


A parcellák művelői egyébként saját használatra termesztik a zöldségeket, mindössze a visszafogott magok egyötödét kell beszolgáltatniuk a szezon végén a gazdaegyesületnek. “Alapítványunk az elmúlt öt évben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a mezőgazdasággal kapcsolatos tevékenységekre, ezen belül pedig a gazdálkodással kapcsolatos oktatásra, nevelésre is. Számos programunk célja az, hogy a gyerekekhez közelebb hozzuk a hagyományos mesterségeket, beleértve a gazdálkodást is. Örömünkre szolgál, hogy a Szatmári Gazdák Egyesületének kezdeményzései kitűnően illeszkednek a programjainkhoz, ezért ajánlottunk telkeket a kertészprojektek kivitelezéséhez” - mondta Koczinger Tibor, a Hans Lindner Alapítvány igazgatója. Hozzátette: a legfontosabbnak azt tekintik, hogy a fiatalok a gyakorlatban is kipróbálhassák a különféle mesterségeket és a gazdálkodást, így számít arra, hogy a saját műhelyeik és kertjük mellett a gazdaegyesület kertjeiben is bővülnek majd a tevékenységeikben részt vevő gyerekek, fiatalok tapasztalatai.



Míg a közösségi kertben mindenki a saját parcelláját műveli, a fűszeres kertben közösen folyik a munka. Itt elsősorban a régi, hagyományos fűszernővények és gyógynövények termesztésén van a hangsúly, főleg olyan fajtákén, melyek régen jelen voltak a kiskertekben, mára azonban visszaszorultak. “Nagyon örülök, hogy végre lehetőségem nyílt kertészkedni. Bár mindig érdekelt az ilyesmi, városi lévén nem volt alkalmam kipróbálni a gazdálkodást és a tudásom is hiányzott. Tetszik a társaság, jólesik a mozgás és az sem elhanyagolható szempont, hogy idén saját termesztésű bio zöldségeket fogyaszthatunk” - mondta az egyik újdonsült kertész, hozzátéve: paradicsomot, paprikát, vinettát, káposztát, karalábét, murkot, petrezselymet, kukoricát, többféle paszulyt, csicsókát, tököt, valamint tárkonyt, citromfüvet, bazsalikomot és szegfűt termeszt a parcelláján és nagyon várja már, hogy megkóstolhassa a termést. A közösségi kert és a fűszerkert létesítését a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: