2010-11-26 12:45:23• hírek • Szatmár.ro

Népszerű a karfiol

Egyre nő a karfioltermesztők száma Szatmár megyében.

Miközben máskor október elejére befejeződik a karfiol betakarítása, addig az idén csak két hete kezdték el a szedést a gazdák - az időjárási viszonyok jelentős kihatással voltak ennek a kultúrnövénynek a termesztésére is. A kiesés nem okozott nagy problémát, ugyanis az ár jónak mondható.

Tavaly, a főidényben 1,5 lejes kilónkénti áron lehetett eladni ezt a zöldséget, jelenleg 2-2,5 lejt kérnek érte az árusok a piacokon. A növény nem túl érzékeny a hidegre: akárcsak a káposzta, mínusz 5 Celsius-fokig gond nélkül bírja az alacsony hőmérsékletet. Így amennyiben valóban jön a hideg, már csak néhány napig vásárolhatunk ebből a növényből - legalábbis a megyében termett, olcsóbbik változatból.

A karfiol termesztése pár évvel ezelőtt indult Szatmár megyei szinten fellendülésnek, miután a káposztatermesztésben nagy lett a konkurencia. Egy évtizede csak nyáron, kisebb mennyiségekben vásároltak ebből a zöldségből, ma már sokan savanyítanak is belőle. A honlapunk által megkérdezett gazdálkodók elmondták: nem túl igényes növény, viszont sok vízre van szüksége, és oda kell figyelni a hernyók kártételeire.


Népszerű zöldség a karfiol. Fotó: mindmegette.hu
Népszerű zöldség a karfiol. Fotó: mindmegette.hu


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: