2012-11-13 12:09:16• hírek • MTI, Krónika

Népszavazást tartanának a verespataki bányanyitásról

Az erdélyi Fehér megyei tanács pénteki, rendkívüli ülésén dönt arról, hogy a december 9-i parlamenti választásokkal egy időben, vagy csak jövő év márciusában kérdezzék meg népszavazáson a megye 35 településének a lakóit: támogatják-e a bányászati tevékenység újraindítását a térségben.

A régió húsz településének polgármestere és a megyei önkormányzat frakcióvezetői abban állapodtak meg, hogy a december 9-i időpontra tesznek javaslatot. A parlamenti választásokkal egy időben tartandó népszavazáson így nagy valószínűséggel meglesz az érvényességhez szükséges 50 százalékos részvétel.

A régió harmincöt településének a polgármestere által kezdeményezett népszavazásra a Fehér megyei közgyűlés már elvi igent mondott, de azt javasolta, hogy a téma átpolitizálásának elkerülése érdekében ne decemberben, hanem márciusban tartsák a népszavazást.

A testület elnöke ugyanakkor azt kérte, hogy a népszavazás ne kimondottan a verespataki bányaprojektről szóljon, hanem általában kérjék ki a lakosság véleményét a régióban megszűnt bányászati tevékenység újraindításáról. A terv szerint a lakosságnak arra a kérdésre kellene majd igennel vagy nemmel válaszolnia: "Egyetért-e az Erdélyi-érchegység bányászatának újraindításával?"

A Fehér megyei önkormányzati elöljárók évek óta ösztökélik a bukaresti hatóságokat a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) bányatervének engedélyezésére, amelynek alapján ciántechnológiás eljárással, Verespatak eltüntetésével akarnak 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni az Erdélyi-érchegységben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: