2009-03-04 14:16:01• hírek • MTI

Népszavazást írnának ki az autonómiáért

Nyílt levélben kéri Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, hogy az RMDSZ támogassa a március 15-re tervezett népszavazások kiírását a Székelyföld autonómiájáért.

Az.SZNT elnöke a tanács honlapján közzétett levelében arra emlékeztet, hogy Markó Béla októberben kilátásba helyezte: a romániai parlamenti választások után, az SZNT kezdeményezését is figyelembe véve, meg fogják vitatni az autonómiára vonatkozó népszavazás ügyét. "Ezek után olyan visszajelzéseket kapunk, hogy az autonómia-népszavazások kiírását az RMDSZ-többségű tanácsok nagyon sok helyen akadályozzák, így Marosszéken egyedül Makfalván hoztak népszavazást kiíró határozatot" - írta az SZNT elnöke.

Levelében Izsák Balázs összefogásra szólít fel a székelyföldi autonómia ügyében, mivel "küszöbön áll Románia közigazgatási és alkotmányos reformja, amely átrajzolhatja Románia közigazgatási térképét".

A Székelyföld önrendelkezéséért tevékenykedő SZNT évek óta szorgalmazza, hogy szülessen törvény, vagy írjanak ki népszavazást a döntő többségében magyarok lakta régió autonómiájáról. Legutóbb 2008 szeptemberében javasolta az SZNT az RMDSZ-nek és a Magyar Polgári Pártnak, hogy a november 30-i romániai parlamenti választásokkal egy időben tartsanak népszavazást a székelyföldi autonómiáról. Akkor Markó Béla, az RMDSZ elnöke elutasította a javaslatot, amely szerinte csak a kezdeményezők népszerűségének növelését szolgálta volna.

Jogi következményekkel nem járó, nem hivatalos népszavazást már tartottak az SZNT szervezésében több Kovászna és Hargita megyei településen, 2006. december 16. és 23. között. Akkor a nagyjából kétharmados részvételi aránnyal megtartott referendumon a szavazók 99 százaléka támogatta, hogy a Székelyföld kapjon autonómiát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: