2012-11-16 14:10:14• hírek • MTI

Népszavazással döntenek a verespataki bányanyitásról

A romániai Fehér megye önkormányzata pénteki ülésén elhatározta: a parlamenti választásokkal egy időben népszavazást tartanak a megye 35 településén arról, hogy támogatják-e a verespataki aranybánya megnyitását.

George Sinca, a megyei önkormányzat szóvivője az MTI-nek elmondta, a tanács egyhangú szavazattal döntött arról, hogy december 9-én, a parlamenti választásokkal egy időben tartsák meg a helyi népszavazást. Ezen a következő kérdést teszik fel a választóknak: "Egyetért-e az Erdélyi-érchegység bányászatának újraindításával és a verespataki bányaprojekttel?"
A népszavazást 35 - a bányászatban valamilyen módon érintett - Fehér megyei település polgármestere kezdeményezte hónapokkal ezelőtt.

Eugen David, a verespataki bányanyitás ellen fellépő Alburnus Maior egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, nem kívánja kommentálni a döntést, míg arról hivatalos közlést nem lát.

Victor Ponta miniszterelnök márciusban ellenzéki vezetőként még ellenezte a bányanyitást. Májusban, hatalomra kerülvén már azt írta programjában: "a kormány átlátható módon, nyílt és demokratikus párbeszédre alapozva újraelemzi a Verespatakon kialakult helyzetet". A miniszterelnök júniusban kijelentette: kormánya csak a parlamenti választások után kíván dönteni a verespataki bányaprojekt ügyében.

Verespatakon a kanadai tőkével alapított Rosia Montana Gold Corporation társaság Európa legnagyobb külszíni aranybányáját készül megnyitni, ahol ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: