2015-04-29 16:02:48• hírek • Szatmár.ro

Népszavazás dönthet arról, hogy változik-e Szatmár megye román megnevezése

Sătmar lehet Satu Mare-ból - Adrian Stef megyei tanácselnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy már megtette az első lépéseket annak érdekében, hogy megváltozzon Szatmár megye román neve. Emellett a megyei tanácsülésen megszavazták, hogy a megyehatáron található mindenik üdvözlő, a megye nevével feliratozott oszlopot újra, egységesre cserélik.

A Szatmár Megyei Tanács elnöke megtette az első lépéseket afelé, hogy megváltozzon Szatmár megye román - Satu Mare - neve. Elmondása szerint román, magyar és sváb nemzetiségű személyek is kifejezték egyetértésüket az ügyben. "Egy megyét nem lehet Nagy Falunak nevezni" - magyarázta Stef, aki szerint a Sătmar lenne a megfelelő román elnevezés. "A Bihar megyében élők bihariak (judetul Bihor - bihoreni), a Szilágy megyében élők szilágyságiak (judetul Sălaj - sălăjeni). Satu Mare megyének a lakosait satumareni-nek kellene hívni románul. Ezért is lenne helyesebb a Sătmar elnevezés" - magyarázza a megyei tanácselnök.

Mint elmondta: több vád is érte már az új elnevezés ötletét illetően. Azt nehezményezték, hogy az új román elnevezés túlságosan hasonlítana a magyar névre. "A Sătmar-Szatmár-Zotmar elnevezés ideális lenne és ezzel a megye visszetérne a két világháború között használt névhez" - mondja Stef.

A tanácselnök szerint a megye nevének a megváltoztatása nem járna különösebb anyagi kiadással a lakosság számára, hiszen a hivatalos iratokat nem kellene lecserélni, az új dokumentumokban viszont már az új név szerepelne.

A tervről megkérdeznék a megye lakosait is, szóba került annak lehetősége, hogy a helyhatósági választásokkal egyszerre szervezzenek népszavazást a névváltoztatás kapcsán.

Új látvány köszönti a megyébe érkezőket

A szerdai megyei tanácsülésen a költségvetés-kiegészítéssel a tanácsosok elfogadták azt is, hogy a Megyei Tanács egy összeget elkülönít a megye nevét tartalmazó üdvözlő-oszlopok lecserélésére. "Szinte a megye összes be és kijáratánál másfajta totemoszlop fogadja a látogatókat. Ezeket szeretnénk egységesíteni" - magyarázta az elnök.

Ezeknek az oszlopoknak a lecserélése nem egyszerű feladat, ugyanis ezek építményként vannak nyilvántartásba véve, ezért különböző engedélyekre ban szükség a bontáshoz és építéshez.

A tervek szerint az új oszlopokon szerepelni fognak a megye testvér-megyéinek nevei is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: