2011-10-01 17:25:01• hírek • Varga István/MTI

Népszámlálás Szerbiában is

Szombaton reggel Szerbiában megkezdődött a lakosság, a háztartások és a lakások összeírása. Az összeírás október 15-ig tart, az első előzetes eredményeket november 15-én teszik közzé.

A népszámlálásban és az összeírásban több mint 40 ezer kérdezőbiztos vesz részt. A lakosság mostani összeírása a korábbiaknál több kérdésre ad majd választ, feljegyzik a személyek rokkantsági állapotára és a számítógépes ismeretekre vonatkozó adatokat is.

A kérdések kiterjednek a lakosság migrációjára, hogy kiderüljön: hány szerbiai állampolgár él külföldön, hányan tértek vissza, mi volt az oka annak, hogy elhagyták az országot, és mi motiválta őket, hogy visszatérjenek. Az is kiderül majd, hogy hányan hagyták el Koszovót.

A kérdezőbiztosok reggel nyolctól 20 óráig végzik munkájukat, fényképes igazolványuk és kérdezőbiztosi meghatalmazásuk van, amit ha kell, fel kell mutatniuk. Egy-egy kérdezőbiztos az összeírás folyamán átlagosan 80 háztartást keres fel. A kérdezőbiztosoknak három kísérletet kell tenniük egy-egy lakás tulajdonosának a felkeresésére, abban az esetben, ha az illető az adott pillanatban nem tartózkodik otthon.

A polgároknak minden feltett kérdésre válaszolniuk kell, nem kötelező viszont nyilatkozniuk a nemzeti és a vallási hovatartozásról és az anyanyelvről.

Ha valaki megtagadja a válaszadást és a kérdezőbiztossal való együttműködést 20 ezertől 50 ezer dinárig (200-tól 500 euróig) terjedő pénzbírsággal sújtható. Az idei népszámlálás és összeírás 2,7 milliárd dinárjába kerül a költségvetésnek.
A szerbiai összeírás most először nem terjed ki Koszovóra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: