2013-05-15 10:49:55• hírek • Szatmár.ro

Nepomuki Szent János búcsúk

A lajosvölgyihutai templom belső tere
A lajosvölgyihutai templom belső tere

Nepomuki Szent János a folyók, a hidak, a hajósok, a vízimolnárok és a halászok védőszentje, a gyónási titok mártírjaként tartják számon.

Pappá szentelése után nem sokkal, Nepomuki Szent János prágai kanonok és érsekhelyettes lett. IV. Vencel cseh király őt választotta gyóntatójául. Vencel gyanakodott a nejére és azt követelte Jánostól, hogy árulja el neki, mit gyónt a királyné. János a gyónási titok szentségére hivatkozva megtagadta kívánságát. A király azt is nehezményezte, hogy tudta nélkül, helyettes érsekként megerősített egy apátválasztást. IV. Vencel mindezért elfogatta, megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta őt. XIII. Benedek pápa 1729-ben iktatta a szentek sorába, emléknapja május 16-a.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében Lajosvölgyén az ünnep napján, 16-án, csütörtökön tartják a tamplom búcsúját, és egyben kettős jubileumot ünnepelnek: 150 éve szentelték fel a település első római katolikus templomát, és 100 éve rendelkezik a közösség önálló plébániával. A csütörtöki ünnepi szentmise szónoka Ft. Buchmüller István németországi, müncheni egyházmegyés pap lesz, aki ötven éve Lajosvölgyén volt plébános.

Szintén 16-án, a Mezőpetri kápolnában reggel hét órától lesz szentmise, Szigetkamarán pedig este hat órától Ft. Istvánfi Szilárd, a nagybányai Szentháromság templom káplánja szentbeszédével tartanak búcsúmisét. Gilvácson, a Nepomuki Szent János templom búcsúját 18-án, szombaton tartják Ft. Feigi György aranymisés, a csomaközi közösség plébánosának szentbeszédével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: