2018-10-13 20:06:38• hírek • Nagy Tímea

Népi mesterségek képzése és hagyományőrző események sora

Felpörögtek az események a Borókagyörkér Egyesület háza táján. Jövő júniusig kész az akcióterv, folyamatosan indulnak a projektek. A helyi magyar népi kultúra megőrzése és továbbadása a cél a kézműves műhelyek létrehozásával, népi mesterségek tanulásával, a népzenei oktatással és a hagyományorző események rendezésével egyaránt.

Nézzük, mennyi dolga lesz a borókásoknak ettől a hónaptól kezdve!

 

Október 27-én indulnak azok a népi mesterség képzések, melyekre előzetes igényfelmérést online kérdőív formájában tett közzé a szervezet még a tavasszal. A tanfolyamokra sikerült pályázati támogatást igénybe venni a magyarországi Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően, támogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tanfolyamok listája igen hosszú, szerencsére, hogy a Szatmár megyeieket sok féle mesterség érdekli. A tíz féle mesterség: fafaragó, csuhékészítő, honfoglaláskori rézműves, szovő, bútorfestő, hímző, kosárfonó, bőrműves, kékfestő, karikás ostor készítő. A népi játszóház vezetői képesítés megszerzésére is akadtak érdeklődők. Az alapképzésekre majdnem húszan adtak le jelentkezést.

 

Az oktatás helyszíne Békéscsaba. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében valósulnak meg az akkreditált tréningek. A sikeres vizsga után a mesterség elsajátításáról a résztvevők hivatalos oklevelet kapnak. Az órák hétvégi időpontokra esnek, a szatmárnémeti csapatnak így lehetősége nyílik arra, hogy együtt utazzanak el Békéscsabára.

 

 

Az Egyesület nem csak a képzésre helyezi a hangsúlyt. Beszélgetésünk alkalmával Szejke Judit azt is elmondta, hogy mennyire fontosnak tartják a felelősségvállalást azokért, akiket "elindítanak" egy úton. Ahhoz, hogy valakiből mester legyen és ezt életvitel szerűen művelje, gyakorlat szükséges. Gyakorlatot elsajátítani pedig műhelyekben lehet. Pontosan ebből a célból fogott hozzá a szervezet gyakorló helyek létrehozására. A fafaragó és a fazekas műhely már elkészült, és tervben van még nemezelő, szövő, kosárfonó és bútorfestő helyiség felszerelése is.

 

Ezekben a saját műhelyekben szeretnének jövő nyárig népi mesterségi továbbképzéseket szerveni nemezelőknek, fazekasoknak, tűzzománc készítőknek, bőrműveseknek és kosárfonóknak. Nem csak a képzéseknek, hanem mestereknek is "otthont" adnának ezek az autentikus szerszámokkal felszerelt termek. A frissen végzett, saját eszköztárral még nem rendelkező kézművesek is használhatnák őket, akár gyakorlásra, akár megélhetésre.

 

Jövő nyárra kosárfonó tábort tervez a Borókagyökér. A népi játszóház vezetői képzés vizsgájával szeretnék ezt az eseményt összekötni. Az egy hetes táborban a venyige gyűjtés és kosárfonás mellett népi ételek elkészítését is elsajátítanák a résztvevők. A játszóház vezetőnek készülők pedig a gyermekeknek kézműves foglalkozásokat tarthatnak, gyakorolva a szakmai vizsgára.

 

 

A megannyi szakképzés mellett folyamatosan várják a zenélni, citerázni vágyó gyerekeket és a fiatalokat a zeneórákra. Már folynak az előkészületek a hatodik, immár hagyományos Kolbásztérinbába rendezvényre. A most csatlakozó gyermekeknek még van elég idejük arra, hogy ők is csalakozhassanak a november 10-i rendezvényen fellépő citeraegyütteshez.

 

Decemberben ismét megrendezésre kerül a Karácsonyváró. Gyermek- és felnőtt kézműves foglalkozásokkal és kiállítással várják a résztvevőket a Lépésházban.

 

Ezekről az eseményekről, a tanfolyamokról és a Borókagyökér Egyesület híreiről folyamatosan tudósítjuk a kedves olvasókat. Maradjanak velünk, mert jövő héten a Hagyományok napjáról, azaz a Kolbásztérinbábáról tudhatnak meg még többet!

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: