2015-10-02 11:55:39• hírek • Szatmár.ro

Népi hegedűoktatást indítanak

Népi hegedűoktatás indul Szatmárnémetiben gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt Szabó Adrien anyaországi prímás, népzenetanár vezetésével az Aranykapu Fonó-Házban.

Az Aranykapu Kulturális Egyesületnél a már egy éve zajló citeraoktatás mellett a jövő héttől a népi hegedű szerelmeseinek is lehetősége nyílik tehetségük kibontakoztatására.

"A hegedűt tartják az egyik legszebb hangszernek. Sokszínűségét bizonyítja, hogy szinte nincs olyan zenei stílus, földrész, ország, tájegység, ahol ne használnák. Határtalan lehetőségeit jó érzékkel aknázták ki azok a hegedűsök is, akik a magyar népzene dallamait csiszolták gyöngyszemekké az évszázadok során. Az ő nyomdokaikba lépve tapasztalhatjuk, mennyi törődést, gyakorlást kíván, és mennyi szép élményt adhat nekünk a magyar népzene, és a hegedűjáték. Becsüljük meg ezt a semmivel nem pótolható élményt! Legyünk büszkék arra, hogy nekünk, magyaroknak kiemelkedően szép és gazdag a zenei hagyományunk" - idézzük a jövő héttől rendszeresen Szatmárnémetibe látogató Szabó Adrien prímást, népzenetanárt egyik nagy sikerű könyvének, a Hagyományok Házánál megjelent "Népi hegedűiskola gyermekeknek" című hangszeres népzenei példatárnak az előszavából.

A nyírbátori születésű szakembert, aki számos magyarországi népzenekar, népzenei iskola, táncház (Gajdos Zenekar, Tönköly Zenekar, Óbudai Népzenei Iskola, Mátészalkai, Szekszárdi, Hajdúhadházi Népzenei Iskola, stb.) oszlopos és alapító tagja, azért hívtuk meg városunkba, hogy szakmailag kifogástalan, egyéni stílusú oktatási és játéktechnikai módszerének segítségével a szatmári gyerekek, ifjak és felnőttek is megismerkedhessenek a népi hegedűjáték mesterfogásaival.

"Száz évvel, vagy csak néhány évtizeddel ezelőtt még nem múlhatott el sem családi, sem közösségi, falusi ünnep, vagy alkalom muzsikaszó nélkül. De a hegedű mindig zenekarral, vagy a tájegység szokásainak megfelelő kísérőhangszerekkel együtt szólalt meg" - mondja.

"Reméljük, pár év alatt nálunk is felnőhet így az a muzsikás generáció, amely hegedűjátékával, népi hangszeres tudásával hozzásegíti majd közösségünket a hiteles, életteli, egészséges hagyományőrzés mindennapi megéléséhez" - mondja Nezezon Enikő, az Aranykapu Kulturális Egyesület vezetője.

Szabó Adrien népi hegedűiskolai óráit jövő héttől péntekenként látogathatják az érdeklődők, 14 és 19 óra között.
Jelentkezni, érdeklődni lehet a 0744-687813-as számon Nezezon Enikőnél, a 0740-035323-as számon Mátyás Erikánál, valamint emailben, az aranykapuegyesulet@yahoo.com címen, illetve az egyesület Facebook profilján.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: