2012-02-15 10:43:15• hírek • Póti Orsolya

Népi hagyományainkat idézte fel a Bartók Béla Egyesület

Farsangot, Bálint-napot és egyben évfordulót ünnepelt február 14-én a Szatmári Bartók Béla Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. A különleges gálaestnek a "Dinu Lipatti" Filharmónia koncertterme adott otthont.

Nem csalódhattak azok, akik a Bartók Béla egyesület gálaestjét is beszervezték Valentin-napi programjaik közé, hiszen népi hagyományaink, többek között népköltészetünk remekei elevenedtek meg a szatmári filharmónia színpadán. A rendezvényt Blatniczki Cecília, az egyesület tagja nyitotta meg, aki olyan régi hagyományaink eredetéről mesélt, mint a farsang és a Bálint-nap. A szerelmesek napjához fűződő babonák és érdekességek után Bertók Béla hegedűművész, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

"Több, mint egy év telt el azóta, hogy megalakult a Bartók Béla Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, és nagy megtiszteltetés számomra, hogy én vagyok a társaság vezetője. Ezennel is szeretnék köszönetet mondani kollégáimnak, a diákoknak és mindazoknak akik tesznek valamit annak érdekében, hogy ez az egyesület sikeresen működjön." - mondta el Bertók.

Az egyesület vezetőjének beszéde után megyénk, illetve városunk vezetői szóltak a közönséghez. Elsőként Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke méltatta az egyesület munkáját, majd Kereskényi Gábor alpolgármester fejezte ki örömét az iránt, hogy ez a kis szatmári közösség tovább őrzi és ápolja néphagyományainkat, műsoraival pedig színesebbé teszi városunk kulturális életét.

A köszöntők után kezdetét is vette a műsor. Elsőként Szatmári Elemér lépett színpadra, aki  Balassi "Hogy Júliára talála, így köszöne néki" című versét szavalta, ezután pedig az egyesület kórusának előadásában hallhattunk népdalfeldolgozásokat. A népdalok után Bartók Béla Két román táncát adták elő Savian Corina és Balaskó Balázs zongoraművészek, ezek között pedig Rózsa-Molnár Friderika és Rózsa-Molnár Henrietta szavalták el Szilágyi Domokos "Bartók Amerikában" című versét.   

A zongoraművek után az erdődi óvoda és a dobrai általános iskola tánccsoportja lépett színpadra, ezután pedig Blatniczki Dóra előadásában hallgathattuk meg a A pletykás asszonyok című népmesét. A gálaest alkalmával fellépett az egyesület nemrégiben alakult citerazenekara, végezetül pedig a Bartók Béla Népi Együttes szórakoztatta a közönséget közismert népdalokkal, néptáncokkal. A rendezvény az "A csitári hegyek között" című dal közös éneklésével zárult.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: