2012-10-15 12:33:53• hírek • Szatmár.ro

Néphagyományokat ápol a Refi előkészítő osztálya

Mozgalmasan telt az elmúlt hét a Szatmári Református Gimnázium előkészítő osztályában.

Az opcionális tantárgy kiválasztásakor a szülők úgy döntöttek, az lesz a legjobb, ha gyermekeik minél hamarabb megismerkednek a néphagyományokkal. A tanterv elkészítésében nagy segítséget nyújtott Zilahi-Kató Klára magyartanárnő. A múlt héten két őszi hagyomány is életre kelt az osztályközösség életében.

Kedden tanítás után a Sárerdőre látogattak a kicsik, Máthé Gabriella tanítónő és néhány szülő kíséretében, ahol Kis Ferenc gazda kukoricaföldjén láthattak munkához, málét szedtek. Megtanulták, hogy a kukoricaszedésnek fontos szerepe volt és van a közösség összetartásában. Az emberek kalákamunkával segítették egymást, többnyire este került sor a kukoricafosztásra (tengerihántás), ahol jó alkalom nyílt a beszélgetésre, mesemondásra, tréfálkozásra, dalolásra, találós kérdések megfejtésére, és a fiatal fiúk és lányok is bátran szemezgethettek egymással.

A munka és a tanulás másnap az osztályteremben is folytatódott, a gyerekek csuhébabákat készítettek, népdalt énekeltek, és megtanulták, hogy a régen a gyermekek játékai természetes anyagokból, házilag készültek, ezek törékenyek voltak, így nagyon kellett vigyázni rájuk.

A kukoricaszedést a szüret követte. Szombat délután az osztályközösség Szatmárhegyre ment szüretelni. A szervezés oroszlánrészét Medgyesi Beáta, a szátmárhegyi előkészítő csoport tanítónője vállalta. Szőlőskertjükben vendégül látta a Református Gimnázium legkisebb osztályát, ahol a gyerekek szőlőt szedtek, daráltak, préseltek és megkóstolhatták a frissen kisajtolt must ízét. A friss levegőn kellemes volt elsétálni a szent Dónát (a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentje) kápolnához is.

A kukoricafosztásba is belekóstoltak a kicsik

A néphagyományok alapos megismerése végett a nap záróakkordja a szüreti bál volt. Az Ombodi Református Egyházközség szeretetteljes meghívásának tett eleget a kis csapat, elmentek a szüreti bálba, hogy lássák, milyen is egy hagyományos bál. Ajándékba egy szőlőkoszorút vittek, amit Szatmárhegyen közösen készítettek el szülők és gyerekek. Megnézhették a szőlőfürtökkel díszített termet, és a csősztáncot.

A gyermekeket lenyűgözte, ahogy az ombodi fiatalok népviseletben, néptáncot járva teremtették meg a bál kezdeti jó hangulatát. Miután a gyermekek és a népviseletes táncosok közös fotója elkészült, az élményekben gazdag nap végén hazatértek a kis szüretelők. Biztos mindenki hamar el tudott aludni! Öröm volt látni, hogy gyermekeink szívesen ismerik meg és szeretik népünk hagyományait.

A szürettel és a hozzá tartozó hagyományokkal is ismerkedtek a gyerekek

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: