2011-10-31 09:27:30• hírek • MTI

Népességi rekord a Földön

Míg 1927-ben még csak kétmilliárdan éltek a Földön, ez a szám 1960-ra elérte a hárommilliárdot, 1975-re a négymilliárdot, 1987-re az ötmilliárdot, 1999-re a hatmilliárdot, 2011-re pedig a hétmilliárdot.

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) jelentése szerint ma éri el a Föld népessége a hétmilliárdot, és ha ilyen ütemben nő tovább, 2100-ra már tízmilliárd ember él majd a bolygón.

Október 31-én ünnepséggel köszönti majd az UNFPA a valószínűleg Indiában megszülető hétmilliárdadik embert, miután az elmúlt 12 évben egymilliárddal nőtt a Föld népessége.

A szakértő szerint a világ népességének 42 százaléka az alacsony termékenységű országokban él, ez a magas arány az ebbe a csoportba tartozó, 1,3 milliárd lakosú Kínának köszönhető. Ide sorolhatók - Franciaországot és Írországot kivéve - az európai államok is. Egy másik nagy lélekszámú ország, India (1,2 milliárd lakos) a közepes termékenységű államok közé tartozik.

Kifejezetten magas a termékenység Afrikában és egyes ázsiai országokban. Hozzáfűzte, jól illusztrálja az afrikai régió népességének rohamos növekedését, hogy Uganda lakossága 1962-ben még 7,5 millió volt, jelenleg 34,5 millió, és 2100-ra elérheti a 100 milliót. Ebben a csoportban a termékenység jelentős csökkenése várható.

Európa népessége 2020 után várhatóan csökken, ami társadalmi feszültséget generálhat, hiszen kevesebb fiatalnak kell megtermelnie az idősek ellátásának fedezetét. "Az európai országok túlnyomó többsége már szembesült ezzel a problémával", míg korábban ezt többen nem vették komolyan, úgy gondolták, "a gyermekvállalás magánügy", ezért nem alkalmaztak aktív, születésösztönző családpolitikát - mondta az egyik szakember. Kifejtette, Franciaországban azért magasabb a termékenység a többi európai országhoz képest, mert stabil, kiszámítható a családpolitikája. Erre lenne szükség minden országban, ehhez azonban nem igazán kedvező a jelenlegi világgazdasági helyzet - emelte ki.

Újszülöttek indiában


A világ népessége várhatóan 2027-re meghaladja a nyolcmilliárdot, 2046-ra a kilencmilliárdot, majd a számítások szerint 2050-ben 9,2 milliárd körül stabilizálódik, és ezt követően lassulhat a növekedés - tette hozzá az akadémikus.
Kedvező változásként emelte ki, hogy az elmúlt években növekedett az élveszületések száma és a születéskor várható átlagos élettartam, továbbá csökkent a csecsemő- és gyermekhalandóság. Az UNFPA jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy folytatódik az urbanizáció, mind többen élnek városokban, és a fiatalok aránya egyre emelkedik a világ népességének körében - közölte.

Az ENSZ előrejelzései szerint a vízhiány egyre égetőbbé válik: 2030-ra a kereslet 40 százalékkal haladja majd meg a kínálatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: