2017-03-07 10:59:26• hírek • Szatmar.ro

Nemzetközi versenyen remekeltek a Kölcsey infósai

Az elmúlt hétvégén került sor a Nemes Tihamér Informatikai Tanulmányi Verseny programozási kategóriájának döntőjére. A verseny elsődleges célja az, hogy az általános és a középiskolák tanulóinak lehetőséget adjon programozási ismereteik és képességeik összehasonlítására.

Az idei tanévtől négy fordulóssá vált a verseny. Az első (helyi) és a második (megyei) szakaszban a tanulók analizáló képességét teszik próbára számítógép használata nélkül. A harmadik fordulóba, mely országos szintű és hagyományosan Marosvásárhelyen zajlik, korcsoportonként a legjobb 20-25 diák jut be Erdély magyar tannyelvű iskoláiból. Itt 3-5 kisebb feladatot kell megoldani számítógépen; a rendelkezésre álló 5 óra alatt. A negyedik forduló - a döntő - Budapesten zajlik, ahová 13 erdélyi diák utazhat, a többi továbbjutó a marosvásárhelyi Sapientia Tudomány Egyetemen versenyez.

A döntőben 4-5 bonyolultabb feladatot kell megoldani hat óra alatt. A versenyfeladatok a diákok problémamegoldó, algoritmizáló, modellalkotó készségét mérik fel. A hangsúly nem az egyes programozási nyelvek részleteinek, hanem a módszeres programozás fogalmainak, elveinek és gyakorlatának, a helyes programozási módszereknek és stílusnak géptől és nyelvtől független ismeretén van.

A verseny három korcsoportban zajlik:

1. korcsoport: 5-8. osztályosok
2. korcsoport: 9-10. osztályosok
3. korcsoport: 11-12. osztályosok

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai idén is kiemelkedő eredményeket értek el a verseny nemzetközi szakaszán: Tempfli Levente (X.B) a megszerezhető 250 pontból 241 pontot teljesítve végül a 8. helyen zárt, Lieb Hanna (IX.A), 191 pontot gyűjtött, ami a 17. helyre volt elég. Eredményükkel ők jogot szereztek az olimpiai válogatóversenyen való indulásra, ahol Magyarország olimpiai csapatába kerülés a tét. Erre a válogató versenyre a Kárpát-medence magyar iskoláiból a legjobb 40-50 diákot hívják meg.

A VI. osztályos Nagy Boglárka több 7. és 8. osztályos diákot megelőzve a középmezőnyben végzett az első korcsoportban (a 6.-os diákok közül a második legjobb pontszámmal). Ghiriti Edmond (X.B), Fazakas Ábel (IX.A), Borneas Cristian (X.B) és Demian Ervin (X.B) versenyezőket is dicséret illeti, hiszen az erős középmezőnyben végeztek egy rangos nemzetközi versenyen.

A diákok felkészítő tanára Demeter Csaba volt. A versenyre a diákokat Demeter Csaba és Bálint Zsuzsa kísérték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: