2016-06-24 14:50:53• hírek • Kocsis Zoltán

Nemzetközi műkincshamisító hálózatot számolt fel a rendőrség

A szatmári ügyészség és rendőrség három éve tartó nyomozására került pont pénteken, amikor négy személyt sikerült bíróság elé állítaniuk. A vád ellenük műkincsek illegális exportja és importja, műkincshamisítás, műtárgyak illegális restaurálása.

Az űgy szálai 2013-ra nyúlnak vissza, amikor a rendőrség felfigyelt egy 43 éves börvelyi férfira, aki kevéssel korábban tért haza Franciaországból és aki festményeket kínált eladásra. A hatóságban felmerült a gyanú, hogy ezeket a műtárgyakat Franciaországból lopták. Fel is vették a kapcsolatot a francia kollégákkal, a szálak pedig Marseille-be vezettek, ahol egy lakásban 2013 októberében tíz darab, összesen 9000 euró értékű festményt találtak.

Időközben a börvelyi férfi öt darab festményt eladott egy szamosdobi műgyűjtő és -kereskedőnek. A 49 éves szamosdobi férfit 2014. május 8-án a csanálosi határátkelőnél tartóztatták fel, gépkocsijában pedig öt festményt találtak. Ezek származását természetesen nem tudta igazolni. Ezt követően házkutatást tartottak szamosdobi otthonában, ahol összesen 629 darab műtárgyat találtak és foglaltak le.

A rendőrség szakértőhöz fordult, a festményeket pedig a nagyszebeni Bruckenthal Múzeum specialistája vizsgálta meg. Megállapította, hogy a festmények egy része friss alkotás és a nagybányai iskola stílusát imitálja. Másik részükről kiderült, hamisítás és másolat.

A nyomozás során kiderült, a festmények egy részét Magyarországon restaurálták, természetesen illegálisan, a másik részét pedig Nagybányán és Nagyváradon, és itt készültek a hamisítványok és a másolatok is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: