2015-02-10 11:19:44• hírek • Szatmar.ro

Nemzetközi minősített passzívháztervező képzés indul Budapesten

2015. február 20-án indul a Nemzetközi Minősített Passzívháztervező képzés Budapesten. A Magyarországon 2011-ben bevezetett, 9 önálló modulból és gyakorlati műhelymunkából álló szakképzés végén nemzetközileg elismert minősített passzívház tervező, illetve minősített passzívház tanácsadó végzettség szerezhető vizsga útján. A képzés sikeres, amit többek között az is jelez, hogy 2011 óta minden - tavaszi és őszi - évfolyam iránt töretlen érdeklődés mutatkozik. A vizsgát tett hallgatók többsége aktív passzívháztervező (építész, gépész) vagy kivitelező. Azok is tudják kamatoztatni a szakképzésen megszerzett tudást, akik nem passzívházat terveznek, vagy építenek.

A passzívház mára hívószóvá vált az ingatlanpiacon is. Többen azért hirdetik passzívházként ingatlanjukat, hogy hamarabb találjanak vevőt. Gyakran azonban a passzívházként meghirdetett ingatlanoknaknak semmi köze a passzívházakhoz. A trükközésre hajlamos emberi leleményen túl mindez azonban azt is jelzi, hogy a passzívházban az emberek ma már marketingértéket is látnak, mivel az könnyebben értékesíthető, értéktöbbletet hordoz. Hosszú távú befektetésként is lehet rá tekinteni, olyan ingatlan, ami később is tartja, sőt növeli az árát.

A passzívház-technológia négy kontinensen elismert épületenergetikai szabványról, melynek kidolgozója, a német Passzívház Intézet nemrégiben adta hírül, hogy egy USA-ban megvalósult passzívházzal világviszonylatban a passzívházak alapterülete meghaladta az egymillió négyzetmétert. Mivel a statisztikák szerint csak minden 10. épületet minősítenek, 10 millió négyzetméterre becsülhető az eddig megépült passzívházak hasznos alapterülete.

- A passzívház-technológia a világ legjobb, műszakilag és gazdaságilag egyaránt legkiforrottabb épületenergetikai szabványa- állítja Szekér László DLA okl. építészmérnök, minősített passzívháztervező, aki az indulás óta a Nemzetközi Minősített Passzívháztervező képzés egyik oktatója. A szakember tapasztalt passzívháztervező, jó néhány fokozottan energiatakarékos passzívházat (irodaépületet, családi házat, iskolát) tervezett az elmúlt években, s az első magyar passzívház is az ő tervei alapján épült 2008-ban Szadán.

Passzívházat tervezni nem is olyan egyszerű!

Magyar nyelvterületen viszonylag kevés szakirodalom érhető el a témában, az egyetemeken, főiskolákon pedig szinte teljesen hiányzik a fokozottan energiahatékony épületek tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges tudásanyag megszerzésének a lehetősége. Nincs túl sok magyar szakértő, építész és gépészmérnök sem, akik gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek passzívháztervezésben.

E vonatkozásban is nagy előrelépést jelentett a passzívháztervező képzés hazai elérhetősége - passzívházak és fokozottan energiahatékony épületek tervezéséhez a legjobb és legegyszerűbb út a tanfolyam elvégzése. A tanfolyam trénerei több passzívház projekt tervezésében és kivitelezésében közreműködtek, s szereztek tapasztalatot. Magyarországi bevezetése óta mintegy kétszázan végezték el hazánkban a szakképzést az eredeti német tananyag alapján - a képzés nyelve magyar, a tankönyvek is magyar nyelvűek.

A képzés nevéből - tévesen - arra lehet következtetni, hogy kifejezetten passzívházak tervezésénél, kivitelezésénél lehet csak kamatoztatni a megszerzett tudást, de ez nem így van, mondja Szekér László. Minden leendő tervezőnek és praktizáló szakmabelinek ajánlható, hiszen a képzés ismeretanyaga alacsonyenergiás épületek tervezésénél, kivitelezésénél is jól hasznosítható. A passzívház szabvány már ma teljesíti az Európai Unió direktíváját, miszerint 2021-től kizárólag zéró energiaigény közeli épületek építhetők.

Eddig 27 országban vezették be a képzést

Az uniós támogatással kidolgozott eredeti német tananyagot a következő országok adaptálták eddig: Magyarország, Ausztria, Belgium, Bulgária, Kanada, Chile, Szlovákia, Csehország, Észtország, Görögország, Németország, Dánia, Franciaország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Lengyelország, Svédország, Írország, Japán, Dél-Korea, Litvánia, Luxemburg, Lettország, Új-Zéland, Portugália, Oroszország, Olaszország.

Miért van szükség rá? A passzívházak megtervezése és megépítése több szakmát átfogó ismeretet igényel, melyek nélkül a megfelelő minőség megvalósítása nem lehetséges. Az építészet, épületfizika, épületgépészet és közgazdaságtan területén gyakorlati ismeretekre van szükség ahhoz, hogy a tervező ismerje a különböző szakterületek kölcsönhatásait az épület működésére a helyi klímaviszonyok között, összehangolja az egyes szakterületek képviselőinek munkáját, és szakszerű tanácsokat adhasson megbízójának.

A képzés nemzetközileg elismert passzívháztervező vagy passzívház tanácsadó képesítést ad, a megszerzett tudás bárhol a világon hasznosítható.

A passzívház koncepció fő elemei a közép-európai klímán
· hőhídmentes szerkezetek
· légtömör épületburok
· hővisszanyerős szellőzés
· kiváló hőszigetelés
· tripla üvegezésű nyílászárók

Emellett természetesen a megfelelő tájolás, a kompakt épületforma, a nyári árnyékolás, a nyári éjszakai passzív szellőztetés, az energiahatékony épületgépészeti és épületfelügyeleti rendszerek stb. is fontos szerepet játszanak. A technológia folyamatosan fejlődik, integrálja a legújabb , felismeréseket, technológiákat. A megújuló források alkalmazásával elérhetővé válik a zéróenergiás és pluszenergiás épületek építése. A passzívház szabvány rendszere a minőségbiztosítás egyik kiváló eszköze, így a fejlesztők, beruházók is jól hasznosíthatják a képzésen tanultakat.

Miért érdemes elvégezni?
・    A passzívház szavány Európa legkiforrottabb, legdinamikusabban fejlődő energiahatékonysági szabványa
・    A hazai képzés oktatói gárdáját összeszokott, gyakorlott csapat alkotja, az oktatók számos hazai passzívház tervezésében és kivitelezésében közreműködte
・    Akik a passzívháztervező képzést követően eredményes vizsgát tesznek, díjmentesen bekerülnek a nemzetközi passzívháztervező adatbázisba
・    A hallgatók megszerzik a minősített paszívházak tervezéséhez és építéséhez szükséges szaktudást
・    A képzés keretében elsajátítják egyebek mellett a fokozottan energiahatékony épületek tervezéséhez szükséges épületenergetikai szoftver, a PHPP a használatát
・    Piaci előnyre tehetnek szert az innovatív technológia alkalmazásával
・    A vizsga útján megszerezhető képesítés megkönnyíti a külföldi munkavállalást
・    A Magyar Építészkamara tagjai 1,5 továbbképzési kreditpontokat szerezhetnek modulonként (2013/365)
・    
- A passzívháztervező képzés integrált ismereteket nyújt. Külön kiemelném a Benécs József okl. gépészmérnök, minősített passzívháztervező által vezetett PHPP-oktatást. A Passzívház Tervezőcsomag (PHPP) világszerte ismert, könnyen elsajátítható és a mindennapi munka során rugalmasan alkalmazható épületenergetikai szoftver. Jól ötvözhető például az életciklus-elemzéssel. A PHPP nemcsak a passzívházak méretezéséhez elengedhetetlen - bármi egyéb épülettípusnál is jól használható tervezői eszközként.

Passzívházak a világban

Passzívházat építenek ma már az Kanadában, Japánban éppúgy, mint Portugáliában, az Egyesült Királyságban vagy Görögországban. A nemzetközi standard számos országban kezd elterjedni. A minőségi követelmények azonosak, az épületszerkezetek és a gépészet azonban a helyi klímához és az építési hagyományokhoz alkalmazkodik. Magyarországon 2014-ben hat új épület kapott passzívház-minősítést; ami nem jelenti azt, hogy mindössze hat passzívház épült Magyarországon tavaly, mivel nem minden építtető veszi igénybe ezt a minőségbiztosítást nyújtó szolgáltatást.) Az újonnan minősített épületek: százlakásos társasház Budapesten , három budapesti, egy ballószögi és egy gödi családi ház.

Szekér László szerint Magyarország nincs egyáltalán lemaradásban a nemzetközi passzívház trendet tekintve, az USA-ban az utóbbi években nagyjából annyi passzívház épült, mint Magyarországon. Az elmúlt bő 20 évben nagyjából 55 ezer passzívház létesült világszerte. Ausztriában és Németországban koncentrálódik a megvalósult épületek döntő többsége, ugyanakkor az osztrákoknál kisebb a minősített passzívházak részaránya mint nálunk, azt is mondhatnánk, hogy ebben jobbak vagyunk - mondja az építész.

Milyen előfeltételek szükségesek a tanfolyamhoz?

A passzívháztervező képzés elsősorban gyakorló tervezőknek, gépészmérnököknek, szakági mérnököknek ajánlott, akik ismerik az épületek tervezési, szerkesztési gyakorlatát, használják a számítógépes programokat és jó épületfizikai alapismeretekkel rendelkeznek (tudnak pl. U-értéket számolni, csomópontokat szerkeszteni, excel-táblázatot kezelni). Ezek az alapok nem sajátíthatók el a képzésen, így elsősorban azoknak ajánlott, akik meglévő ismereteiket szeretnék továbbfejleszteni. A képzés beruházóknak, ingatlanfejlesztőknek és kivitelezőknek is ajánlott. Azok a résztvevők, akik nem rendelkeznek építészeti, mérnöki képesítéssel, passzívház tanácsadói képesítést szerezhetnek vizsga útján.

A képzés önköltséges - állami támogatást egyelőre nem élvez. Passzívház-komponenseket gyártó és forgalmazó cégek támogatása mérsékli a képzési díjat, hogy elérhetővé váljon a hazai közönségnek. Ugyanezért a tanfolyamért külföldön jóval többet kell fizetni - mondja Szekér László.

A 9. évfolyam oktatási napjai péntek és szombat, 2 heti rendszerességgel. A tavaszi kurzus 2015. április 25-én zárul, a nemzetközileg egységes vizsgára 2015. május 29-én kerül sor. A 2015. évi időpontok a képzés weboldalán láthatók http://www.passzivhaztervezo-oktatas.com

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: