2013-03-19 13:07:13• hírek • MTI

Nemzetközi matematika verseny hóakadályokkal

Kitűnő eredményekkel tértek haza a Nemzetközi Magyar Matematika versenyről a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákjai - Koczinger Éva tanárnő beszámolója.

2013. március 14-18 között Győrött szervezték meg a XXII. Nemzetközi Magyar Matematika Versenyt. Ezen a megmérettetésen közel 250 diák és 70 tanár vett részt öt régióból: Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Magyarországról, akiket összeköt mind a közös anyanyelv, mind a matematika iránti szeretet. Erdélyből 60 tanuló és 20 tanár vett részt az ötnapos találkozón.

A Romániai Oktatási Minisztérium hivatalos versenynaptárában szereplő versenyen a szaktárca küldötte, Szabó Csilla miniszteri tanácsos is jelen volt.

Szatmár megyét hat diák - Akkerman Kinga és Beiland Arnold (Nagykárolyi Elméleti Líceum), Lázár János és Megyesi Attila (Kölcsey Ferenc Főgimnázium),  Boros Zoltán és Schefler Gergő (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum) valamint 2 kísérő tanár, Kovács Béla és Koczinger Éva - képviselte.

A kedvezőtlen időjárás miatt több, mint 30 órás, komáromi kényszermegállóval megszakított utazás után szerencsésen érkezett meg a csapat a három folyó - a  Rába, a mosoni Duna és a Rápca - városába, a Kis Alföld legjelentősebb gazdasági, kulturális, oktatási központjába.

A város körül kialakult, napokig tartó katasztrófahelyzet miatt a vendéglátók, a Krúdy Gyula Középiskola és a Révai Miklós Gimnázium  vezetősége és munkaközössége folyamatosan dolgozott, közbenjárt, hogy elhárítsák a felmerülő akadályokat. Óráról-órára változó, sokszor egymásnak ellentmondó hivatalos helyzetjelentések ellenére, egy napos csúszással sikerült lebonyolítani a versenyt és  megtartani a tervezett programokat: látogatás a Széchenyi István Egyetemen, az intézmény két éve átadott könyvtárában,  az egyetem Belsőégésű Motorok Tanszékének laboratóriumaiban.

A Szatmár megyei küldöttség

Szombaton az óvárosban eltöltött gyors séta után a tanárokat üdvözölte  a polgármester a Városháza fogadótermében. Mindenki  számára felejthetetlen élmény marad  az esti színházi műsor valamint a vasárnapi  látogatás a Pannonhalmi apátságba, annak könyvtárába és gyógynövényes kertjébe, mely talán nem most mutatta a legszebb arcát, de kárpótolta az idelátogatót a teaházban elfogyasztott finoman gőzölgő forró ital illetve a likőrkóstolás.

A versenyen elért eredményeik alapján a IX.-esek évfolyamában Schefler Gergő I., Boros Zoltán III. helyezett lett, míg a X.-esek között Beiland Arnold dicséretben részesült.

Schefler Gergő külön díjat is kiérdemelt, mint a legjobb eredményt elért határon túli versenyző.

Az eredményhirdetést követően a szervezők átadták a stafétát a jövő évi rendezőknek, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium képviselőinek, hangsúlyozva, hogy a verseny folytatása közös szívügy, kötelesség  kell, hogy legyen mindenki számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: