2010-11-26 15:14:19• hírek • Szatmar.ro

Zöld energia konferenciája

Két ország hivatalainak összefogásának köszönhetően került sor pénteken arra a konferenciára, amelynek célja bemutatni a szatmári, illetve nyíregyházi környezetvédelemmel- és a megújuló forrásokkal kapcsolatos tulajdonságokat.

A Kossuth-kertben található Zöld ház adott helyet annak a találkozónak, amelyre a szatmárnémeti szakembereken kívül Nyíregyházáról is érkeztek vendégek. A fő témák a környezetvédelem és a regenerálódó energiaforrások voltak.

Az öt előadó bemutatóját a környezetvédelmi hivatal, illetve különböző meghívottak kísérték figyelemmel. A főleg a szakma részéről jelenlevő előadássorozat egy Európai Uniós pályázat keretén belül jött létre, melynek címe Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-20013, címe pedig Nyíregyháza és Szatmárnémeti testvérvárosi együttműködésének széleskörű fejlesztése.

A közel 129 ezer euró értékű projekt egy közös finanszírozási pályázat, amit arányosan használ fel a két település, úgy hogy mindkét fél kis százalékban - 2-3 %-ban - önrészt is vállal, tudtuk meg Újhelyi Ritától, a nyíregyháziak pályázatmenedzsertől.

A tíz éve testvérvárosi viszonyt ápoló települések a projekt keretén belül immár negyedik alkalommal találkoztak.
Először ez év májusban került sor a Barátságkupa és a Speciális Olimpia elnevezésű programok megrendezésére. A második találkozóra augusztusban, Nyíregyházán került sor a Civilek utcájában, ahol úgy a helyiek, mint a szatmárnémetiek képviseltették magukat. Többek között a nyíregyházi panelprogramról is beszámolót tartottak a szatmáriak számára, mivel itthon ez a program még gyermekcipőben jár.


Két ország szakemberei tartották a konferenciát
Két ország szakemberei tartották a konferenciát


A Nyírségi ősz rendezvényen szintén a magyarországiak látták vendégül városunk küldötteit szeptemberben. A kulturális programon a civil szervezetek vettek főleg részt, bemutatókat tartottak, ugyanakkor a Gyümölcs karneválra gyümölcsből készült hozományládát készítettek.

A mostani találkozón nem csupán a szakmai előadások zajlanak, de a két ország diákjaiból alakult két-két csapat össze is fogja mérni tudását. A környezetvédelmi kérdéseket tartalmazó teszt mellett a fiataloknak egy valamilyen megújuló energiával kapcsolatos fél perces videót is el kell készíteniük, amelyet később népszerűsíteni fognak. A vetélkedő után a Szatmáron üzemelő napelemgyárhoz is kilátogatnak, hogy rálátás nyerjenek arra, miként készülnek a környezetbarát energiát előállító felszerelések.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: