2017-07-01 08:20:49• hírek • MTI

Nemzetközi határátkelő nyílhat Szerbia és Románia között a Bega-csatornán

Nemzetközi határátkelő megnyitását tervezik Szerbia és Románia között a Bega-csatornán: az erről szóló kormányközi megállapodás megkötését pénteken, első ülésén hagyta jóvá a Mihai Tudose vezette új kormány.

A kelet-európai idő szerint 8 és 20 óra (közép-európai 7-19) között nyitva tartó határátkelőn veszélyes árut, élő állatot és növényvédelmi engedélyhez kötött termékeket nem szabad átvinni. A forgalom megnyitásáról a bukaresti és belgrádi kormány írásos jegyzékben fog megállapodni - olvasható a kormány közleményében.

Románia leghosszabb, 37 kilométeres, a Bega-csatorna töltésén Temesvártól a szerb határig vezető kerékpárútját 2015 márciusában nyitották meg. A bicikliút romániai és a 43 kilométeres, Nagybecskerekig vezető szerbiai szakaszának megépítése a Bega-part rendezési programjának részét képezte, amelynek jelentős részét az Európai Unió határon átnyúló együttműködési programjából finanszírozzák. A program végső célja a Bega-csatorna újbóli hajózhatóvá tétele.

Legutóbb 2014 novemberében nyíltak új határátkelők Szerbia és Románia között. Akkor Kunszőlős (Lunga) és Nákófalva (Nakovo), Fény (Foeni) és Módos (Jasa Tomic), illetve Valkány (Valcani) és Egyházaskér (Vrbica) között nyíltak szintén 12 órás, csökkentett programú határátkelők, helyreállítva a román uniós csatlakozással megszakadt korábbi "kishatárforgalmat" a Bánság romániai és szerbiai része között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: