2014-12-30 13:09:41• hírek • MTI

Nemzetközi évek 2015-ben

2015-ben több nemzetközi évet is ünnepelnek. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása:

A FÉNY ÉVE - Az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 2015-öt a fény évének választotta, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszik a fény életünkben. A fény évéhez kapcsolódó eseménysort az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezte. Magyarország csatlakozott az EPS-en keresztül az európai kezdeményezésekhez, s az itthon megrendezendő kiterjedt eseménysorral kívánja a hazai közvélemény figyelmét felhívni a fény fontos szerepét a tudományban, az oktatásban, a technológiában, a művészetben, az élet minden területén. A Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat iránymutatásával, koordinálásával valósulnak meg a hazai események az iskolákban és azokon kívül is.

A TALAJOK VILÁGÉVE - 2015 a talajok világéve, amelynek keretében arra hívják fel a figyelmet, hogy életünk a bolygónkat borító vékony talajrétegtől függ. A talaj egy feltételesen megújuló, érzékeny, élő közeg, amiről gondoskodni kell. A talaj kis mennyiségben jelenlévő erőforrás: a Föld felszínének mindössze 29 százaléka szárazföld, s tíz centiméternyi termékeny talaj kétezer év alatt keletkezik. A városiasodás, az erdőirtás, a nem megfelelő mezőgazdasági gyakorlat felgyorsította az eróziót és a szárazföld romlását. Ennek messzemenő következményei vannak, például a termőföld mennyiségének csökkenése, a károsodott ökoszisztémák. A fenntartható termelői gyakorlatok, mint például a talajkímélő művelés, a vetésforgó megállíthatja, sőt vissza is fordíthatja a talajeróziót és a romlási folyamatokat. Amennyiben a termelők - különösen a fejlődő országokban - hozzájuthatnak a megfelelő technológiákhoz, szakértelemhez és pénzügyi ösztönzéshez, akkor magasabb hozamot érhetnek el a meglévő területeiken, megelőzhetik a további termőtalajvesztést.

A FEJLESZTÉS EURÓPAI ÉVE - Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának határozata alapján a 2015 a fejlesztés európai éve lesz, a következő mottóval: "a mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk". Ez az első olyan év, amely az Európai Uniónak az unión kívüli politikáját helyezi a középpontba, egyben jelezve azt, hogy új döntéseket kell hozni a millenniumi fejlesztési célokat felváltó, 2015-től életbelépő új időszakról, tehát 2015 az ENSZ-nek és tagjainak is kiemelkedően fontos. Az év legfőbb üzenete szerint az emberi méltóság nemcsak a kontinensünk határain belül fontos, és nem múlhat azon, hogy egy ember hol születik és él. Jelenleg az EU a világ legnagyobb segélyezője, ezért a gyorsan változó világban elkötelezettnek kell maradnia fejlesztéspolitikájához, és ezáltal a szegénység csökkentésében betöltött éllovas szerepéhez is.

A MEGSZENTELT ÉLET ÉVE A KATOLIKUS EGYHÁZBAN - Ferenc pápa 2013-ban hirdette a megszentelt élet évét, amely 2014. november 30-án kezdődött és 2016. február 2-áig tart. Az év célja, hogy a megszentelt életet élő szerzetesi és ahhoz hasonló, intézményes formában élő közösségek megújuljanak. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a megszentelt élet évének magyarországi megnyitóján a budapesti Szent István-bazilikában kiemelte, hogy a keresztény szerzetesség különösen szoros kapcsolatot jelent Jézus Krisztussal, aki Isten iránti engedelmességből adta életét, aki szegénységben és - minden hiteles történelmi forrás tanúsága szerint - tisztaságban élt. Ezért a keresztény tisztaság eszménye nem pusztán valamilyen aszketikus elmélet - hangsúlyozta a bíboros -, hanem magának Jézus Krisztusnak a követése. A Krisztus iránti szeretet pedig az egész világ iránt érzett szeretetet és felelősséget jelent.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: