2011-12-30 10:16:11• hírek • MTI

Nemzetközi évek 2012-ben

A gyermekbarát igazságszolgáltatás éve is lesz a 2012-es
A gyermekbarát igazságszolgáltatás éve is lesz a 2012-es

A 2012-ben ünnepelt nemzetközi évek az MTVA-Sajtóadatbank összeállítása:

A SZÖVETKEZETEK NEMZETKÖZI ÉVE - Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2011. október 31-én indította útjára a szövetkezetek nemzetközi évének programját. A szövetkezeti vállalkozások megerősíthetik a helyi gazdaságokat és megerősíti az állampolgárokat, főként a társadalom perifériájára szorult embereket, mivel részesülhetnek a közösségi erőforrásokból, s segíthetnek az áringadozások és a spekuláció káros hatásainak leküzdésében is. A világ élelmiszerszükséglete 2050-re várhatóan 70 százalékkal fog megnőni, aminek megtermelésében a szövetkezetekre fontos szerep hárul. A legnagyobb európai agrárszövetség (COPA-COGECA) 2012 áprilisában szövetkezeti hetet tart, júniusban pedig kiosztja az Európai Díj a Szövetkezeti Innovációért elnevezésű elismerést.

A MEGÚJULÓ ENERGIÁK ÉVE - Az ENSZ hirdette meg. Az emberiség környezetszennyező és energia pazarló életvitele hosszú távon a természeti erőforrások kimerüléséhez vezethet, ezért a fosszilis energiahordozók (kőszén, kőolaj, földgáz) helyett egyre inkább az alternatív energiaforrások kerülnek az előtérbe. A megújuló energiaforrások energiaforrások, amelyek természeti folyamatok során folyamatosan rendelkezésre állnak vagy újratermelődnek (napenergia, szélenergia, vízenergia, biomassza, geotermikus energia stb.). Használatuk nem old meg minden környezetszennyezési problémát, de nagyban segít egy környezetbarát és fenntartható energiagazdaság megteremtésében. Globálisan elmondható, hogy a fosszilis energiahordozók tartalékainak kimerülésével felértékelődnek a megújuló energiaforrások. Magyarországon tíz év alatt több mint kétszeresére nőtt a megújuló energia részesedése az áramellátásban, de még nem éri el az uniós átlagot. 2009-ben a megújuló energia részesedése 7,3 százalékra emelkedett a teljes felhasználáson belül. Egy prognózis szerint az Európai Unió túl fogja teljesíteni azt a célkitűzését, hogy 2020-ra energiafelhasználásának 20 százaléka megújuló forrásból származzon, s Magyarország is némiképp túllépi majd 13 százalékos vállalását.

A GYERMEKBARÁT IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS ÉVE AZ EURÓPAI UNIÓBAN - Az Európa Tanács 2010 novemberében iránymutatást adott ki, amely szerint az igazságszolgáltatás csak akkor lehet gyermekbarát, ha a gyerekek jogai érvényesülnek, s ha az a gyerekek mindenekfelett álló érdekét tartja szem előtt. Évente több ezer gyerek kerül kapcsolatba az igazságszolgáltatással tanúként, áldozatként, elkövetőként. Ha az eljárás során nem veszik figyelembe a gyerek szükségleteit és nem tartják szem előtt a jogait, akkor tovább fokozzák az elszenvedett traumát és növelik annak esélyét, hogy a gyerek ismét áldozattá váljon. Egy felmérés szerint Magyarországon háromból egy gyerek van tisztában azzal, hogy jogai vannak, és hatból egy tudja, hova kell fordulnia, ha sérelem éri.

AZ AKTÍV IDŐSÖDÉS ÉS A GENERÁCIÓK KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉVE AZ EURÓPAI UNIÓBAN - A kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy Európában minden eddiginél hosszabb ideig élnek az emberek, és idősebb éveiket is egészségesebben töltik, mint korábban. Rámutat emellett arra is, hogy mindez lehetőségeket tartogat a számunkra: az aktív időskor lehetőséget ad az idősebb embereknek arra, hogy állásban maradjanak és tudásukat továbbadják, továbbra is tevékeny szerepet tölthessenek be a társadalomban, illetve minél egészségesebb és boldogabb, teljesebb életet élhessenek. A tevékeny öregkor nagyon fontos a nemzedékek közötti szolidaritás  fenntartásában is azokban a társadalmakban, amelyekben egyre több az idős ember. Az európai év arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet a tevékeny időskorral kapcsolatos kérdésekre, és bemutassa, melyek a rájuk adható legjobb válaszok. Az EU már korábban is tett azért, hogy az aktív idősödést elősegítse: például a foglalkoztatási stratégiával, a felnőttképzéssel, a közegészségüggyel és információs társadalommal kapcsolatos kezdeményezésekkel. Az európai évnek köszönhetően ezek az erőfeszítések ismertebbé válhatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: