2011-11-13 08:55:42• hírek • MTI

Nemzetközi együttműködésekre törekszik a médiahatóság

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Magyarországra közvetített külföldi csatornák esetében is keresi a lehetőségét a jogszabályok érvényesítésére - olvasható a médiatanács blogján.

Az NMHH legutóbb a Viasat3 csatorna ügyében kezdeményezte, hogy az európai médiahatóságok szövetségének ülése után tartsanak kétoldalú megbeszélést a magyar és a brit médiahatóság, az Ofcom vezetői részvételével. A csatorna, amely korábban magyarországi bejegyzésű volt, most a szigetországban van regisztrálva, és bár az angol törvényeket nem sérti műsora, a magyar kiskorú nézők védelmében a hazai szabályozás például nem engedné a valóságshow-epizódjaikban tapasztalható trágár beszéd és a szexuális jelenetek megfelelő korhatárjelzés nélküli műsorba adását.

A tárgyaláson a magyar küldöttség arra kérte a brit médiahatóság munkatársait, hogy - az együttműködés szellemében - kérjék fel a Viasatot, tartsa be a magyar médiatörvényben foglaltakat, tekintettel arra, hogy műsorszolgáltatásával teljes egészében a magyar nézőket célozza meg. A brit hatóság biztosította a magyar felet, hogy kezdeményezni fogja a tárgyalást a Viasattal, és indítványozni fogja, hogy a csatorna legyen tekintettel a magyar törvényekre.

A European Platform of Regulatory Authorities ülésén az Ofcom hasonló kéréssel fordult az izlandi médiahatósághoz. Izlandon ugyanis bejegyezték a Gospel TV-t, amely vallási jellegű műsorokat sugároz az Egyesült Királyság területére, a brit jogszabályok viszont tiltják, hogy hitéleti műsorszámok kerüljenek képernyőre.

A blogbejegyzés szerint az NMHH társhatóságokkal való szoros együttműködésére jó példa a Közép-európai Hatóságok Együttműködési Fóruma (CERF) is. A nemzetközi szervezetnek köszönhető, hogy a Romániában működő, de magyar területre sugárzó Film+ televíziós csatorna üzemeltetőjét, az IKO Romaniát és a szintén romániai székhelyű Cool TV-t már szankcionálta a külföldi partnerhatóság. Mindkét esetben a kiskorúak érdekét védő szabályok sérültek. A Film+ csatornán horrorfilm-előzeteseket sugároztak a megengedettnél korábbi időpontban, a Cool Tv-n pedig a Való Világ 4-ből kimaradt, szélsőségesebb, sértő tartalmú jeleneteket sugározták Belevaló Világ címmel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: