2016-02-10 14:16:23• hírek • Szatmar.ro

Nemzetközi Vőfély- és Zenésztalálkozó Széren

A nép életéből a laikusok előtt is a legismertebb szokás a lakodalom és a hozzá kapcsolódó hagyományok. A magyar lakodalmak rendezője, irányítója a nagy - vagy más néven az első - vőfély, akinek kiváló tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Ő rendelkezik ugyanis a zenével, figyelemmel kíséri, hogy mindenki el legyen látva élelemmel és itallal.

A lakodalom népköltészete rendkívül gazdag. Ezek között elsőként kell megemlítenünk a vőfélyverseket, melyek jelentős része félnépi, kántorköltészet terméke. A magyar lakodalmi szokás dramatikus és népköltészeti anyaga rendkívül sokrétű, és erős tájankénti eltérést is megállapíthatunk. Szatmár és vidéke is gazdag ilyen anyagban.

Nélkülözhetetlen kelléke a lakodalomnak a népi zenekar. Kötelességük kísérni a násznépet a menyasszonyos házhoz, onnan az esküvőre, majd természetesen szórakoztatás is az ő feladatuk a mulatságon. A hagyományos népi zenekar hangszerei a hegedű, a brácsa és a nagybőgő. Bővítették cimbalommal, klarinéttal és harmonikával.

A Széri nemzetközi vőfélytalálkozó, mely folyó év február 13-án, délután 1500 órakor kezdődik, a helység népszerűsítése mellett betekintést nyújt a még élő hagyományokba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: