2010-03-08 18:00:28• hírek • Pietsch Lajos/MTI

Nemzetközi Nőnap után Nemzetközi Férfinap?

A nők esztendeje volt az elmúlt év Németországban olyannyira, hogy sokan már a férfiakkal szembeni diszkriminációról kezdtek beszélni. A hétfői Nemzetközi Nőnap kapcsán már az is elhangzott, hogy itt az ideje a Nemzetközi Férfinap bevezetésének.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a politikai, gazdasági, kulturális és társadalmi élet legkülönbözőbb területein a német nők korábban aligha voltak sikeresebbek, mint az elmúlt időszakban. Zászlóvivőjük természetesen Angela Merkel kancellár, akit Németország első női kancellárjaként tavaly ősszel választottak újjá. Kormányában pedig több a női miniszter, mint eddig bármikor, köztük a legfiatalabb, a mindössze 34 esztendős Kristina Schröder, aki a családügyi tárca élén áll.

De zászlóvivő a páratlan szépségű és mosolyával minden bírálóját lefegyverző "örök" topmodell, Heidi Klum, vagy épp az író Herta Müller, aki tavaly irodalmi Nobel-díjat kapott. És ha már a kultúra területéről van szó, a világhírű Bayreuthi Ünnepi Játékok élén is két lánytestvér, Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier áll, akik apjuktól, Wolfgang Wagnertől vették át a stafétabotot. De a legsikeresebb nők közé tartozott az a Margot Ka:ssmann is, akinek személyében - a közelmúltban ittas vezetés miatt bekövetkezett lemondásáig - első ízben állt női püspök a csaknem 26 milliós német evangélikus egyház élén.


Sikeres és szép: Heidi Klum
Sikeres és szép: Heidi Klum


Sikeresek a hölgyek a média területén is, köztük Anne Will, Marietta Slomka vagy épp Sabine Christiansen a legelismertebb műsorvezetőknek számít. A német könyvpiac egy éve valósággal felbolydult Charlotte Roche minden eddigi szexuális tabura fittyet hányó, Nedves tájak című erotikus könyvétől, amely a nyíltság eddigi normáit új dimenziókba helyezte, és könyvéből fél év alatt több mint 1,5 millió példányt adtak el. És a sikeres nők listája távolról sem teljes, beleértve a női olimpikonokat is, akik a napokban véget ért vancouveri téli olimpián férfi kollégáiknál jóval több aranyérmet szereztek. Egyre több a nő a vállalatok igazgatótanácsaiban vagy felügyelő bizottságában is, noha a német helyzet a mintának tartott skandináv szinttel még távolról sem vetekszik.

Egyszóval a nők emancipációja egyes megítélések szerint Németországban öles léptekkel halad előre, ezért többen már egy új "férfipolitika" szükségességét említetik. A hétfői német sajtóban a nőnapi évforduló kapcsán - igaz, inkább csak élcelődve még - már felvetődött a férfiakkal szembeni diszkrimináció terjedésének problémája és ezt megakadályozandó egy Nemzetközi Férfinap bevezetése is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: