2015-09-14 13:17:01• hírek • Fizetett hirdetés

Nemzetiségi múzeumok Szatmár megyében

„Sipos László
„Sipos László" magyar néprajzi múzeum Bogdándon

Látogasd meg a megye sváb, móc és magyar néprajzi múzeumait.

Sváb múzeum

A sváb múzeum Mezőpetriben, Szatmárnémetitől 43 kilométerre található, a Szatmárnémetit Nagyváraddal összekötő 19-es jelzésű országúton.

A múzeumház a sváb népi építészet egyik legjellegzetesebb alkotása. Az 1881-ben épült, az útra merőlegesen elhelyezkedő ház négy szobából, két előszobából, két konyhából, két pincéből áll, melyhez egy istálló is tartozik. A ház egész hosszában faoszlopokra helyezett tornác húzódik, melynek talapzatát vasba rögzítették, és virágmotívumú fafaragások díszítik. A szobákat, a sajátos sváb kultúrára jellemző stilizált virág- és növénymotívumos fenyőbútorokkal rendezték be, melyeket a helyi mesterek készítettek. Megtekinthetjük a sváb háztartásra jellemző lakberendezési és használati tárgyakat, a hagyományos textilkészítés eszközeit: szövőszéket, guzsalyt, motollát, gerebent, stb. A gazdasághoz tartozik egy góré is, melyet nagyobb épületek követnek, valamint a mezőgazdasági eszközök raktározására szolgáló csűr.

Elérhetőség:
Cím: Mezőpetri:
Tel.: 0765 645 415 (Harvat család)

Móc múzeum

A piskoltligeti Móc Népművészeti Múzeum (Piskolt községközpontjától 5 km) két épületből áll, az egyik egy néprajzi, a másik pedig egy történeti tárlatnak ad helyet. Az épületek között állították fel Horea bronzból készült mellszobrát. Az Erdélyi Szigethegységben élő mócokat 1924-ben telepítették be a vidékre, hagyományaik közül nagyon sokat megőriztek, ahogyan a nap mint nap a gazdaságban és a mezőn használt munkaeszközeiket is.

A néprajzi múzeum első szobájában egy falusi ház enteriőrje látható. A második szobában a kerámia- és textilipari tárgyak, népviseletek és kerámia edények kerültek kiállításra. A harmadik szoba mezőgazdasági eszközöknek és a kerámiakészítéshez szükséges tárgyaknak szolgál helyszínül. Az utolsó helyiségben a mócok által folytatott ipari tevékenységeknél és a különféle paraszt-foglalkozásoknál használt szerszámokat tekinthetjük meg.

A másik házban kiállított, a dák és római időkből fennmaradt régészeti leleltek segítségével betekintést nyerünk a mócok világába, élőkörnyezetébe, egészen a Horea, Closca és Crisan és Avram Iancu idejéig. Ebben a teremben eredeti tárgyak, fényképek, az arról a korról szóló dokumentumok és műalkotások vannak kiállítva.

Elérhetőség:
Fő (Principală) utca 178 szám, Piskoltliget

„Sipos László" magyar néprajzi múzeum

A bogdándi múzeumház a Tövishát jellemző épülete, e korszakban, ilyen típusú házakat vagyonosabb emberek építettek. A néprajzi múzeumnak otthont adó parasztházat az 1880-1885-ös évek körül építették szilágyfőkeresztúri (Szilágy megye) mesterek. 1997-ben alakították múzeummá. Nevét alapítójáról, Sipos Lászlóról (1948-1997) kapta.

Téglalap alakú, az utcafrontra merőlegesen épült, tégla és folyami kő alapra, vastag falait soronként váltakozva húzták fel vályogból, illetve égetett téglából. Az utca felől, "U" alakban, három oldalról tornác veszi körül, melyet 14 nyolcszögalapú oszlop tart. A ház három helyiségből áll: az úgynevezett "tisztaszobából" (bútorokkal, szőttesekkel és népviselettel berendezve) és a lakószobából (bútorokkal, kerámiából készített használati tárgyakkal, a szövéshez használt eszközökkel).

Elérhetőség:
Bogdánd
Tel:. 0768 094 058 (Bede Éva)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: