2009-03-15 23:03:59• hírek • Ferenczi Noémi

A szabadság ünnepe

A megyeszékhelyen délután kezdődött a megemlékezés az István-téri Petőfi-szobornál, ahol több százan gyűltek össze leróni tiszteletüket a szabadság oltárán életüket áldozó márciusi ifjak emléke előtt.

A megemlékezés imával kezdődött, elsőként Ft. Hársfalvi Ottó, a római katolikus Székesegyház plébánosa majd pedig Nt. Higyed János, a Kültelki református egyházközség lelkipásztora mondott imát. Ezt követően felléptek a Balcescu-Petőfi Általános Iskola diákjai valamint a Székesegyház énekkara.

Petőfi szobrának megkoszorúzása előtt Kereskényi Gábor, az RMDSZ városi szervezetének az elnöke mondott köszöntő beszédet. „Március 15-e van. Azért jöttünk össze, hogy az 1848-as szabadságharc hőseire emlékezzünk. De nem elkoptatott szólamokkal, nem a múltba révedve, hanem lelkiekben arra a feladatra készülve, amely ránk vár. A szabadságharc nem ért véget, itt van velünk, bennünk, lelkünkben, abban a reményünkben, hogy a közelgő tavasszal, a természet megújulásával együtt megújul nemzetünk is"- zárta ünnepi beszédét Kereskényi.

A köszöntő után számos szervezet, intézmény képviselője, valamint magánszemély helyezhette el az emlékezés virágait Petőfi-szobránál. A megemlékezés nemzeti imánkkal, a Himnusszal zárult.

Az Északi Színházba folytatódott az ünnepi megemlékezés. Elsőként Csehi Árpád, az RMDSZ megyei szervezetének az elnöke mondott köszöntőt. Beszédében a nemzeti összefogásra, az ünnep valódi üzenetére hívta fel a hallgatóság figyelmét. „A szabadságharc idején védeni kellett a hidakat, most viszont építeni kell azokat"- hangsúlyozta ki Sógor Csaba, Európai Parlamenti képviselő az Északi Színházban elmondott beszédében.

Dr. Pelyach István, a Szegedi Egyetem történészprofesszora izgalmas előadás keretében foglalta össze a '48-as eseményeket.

Ahogyan az előző években is, végül felléptek a Harag György Társulat művészei. A színészek verses összeállítással ídézték fel az 1848-as események hőseinek emlékét.

Közös imával kezdődött a megemlékezés

A képekre kattintva elérhető a galéria

Felléptek a Balcescu-Petőfi Általános Iskola diákjai

Énekelt a Székesegyház kórusa

Kereskényi Gábor, városi elnök mondott ünnepi beszédet

Koszorúzással zárult a megemlékezés a Petőfi-szobornál

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: