2009-08-20 12:08:06• hírek • Ferenczi Noémi

Nemzeti ünnep Szatmárnémetiben

Ünnepi megemlékezés keretében elevenítették fel Szent István királyunk és az államalapítás évfordulóját Szatmárnémetiben.

Az idei ünnepi megemlékezés kétnapos ünnepségsorozat keretében zajlott. Szerdán a Szent István Kör immár hagyományos tizenhetedik ünnepi előadására került sor, melyen dr. Németh Péter, régész tartott történelmi előadást az egyház kialakulásáról. Csütörtökön pedig a Székesegyházban folytatódott az ünnepi megemlékezés, melyet idén a Római Katolikus Püspökség, a Németi Református Egyházközség, valamint a Szatmárnémeti Szent István Kör közösen szervezett.

 

Az ünnepi szentmise reggel 9 órától kezdődött, melyen Nm. és Ft. Schönberger Jenő megyés püspök celebrált, majd a mise után az egyházi méltóságok és a hívek kivonultak a Székegyház elé, ahol Szent István szobrának megkoszorúzására kerül sor.

Az emlékezés virágainak elhelyezését megelőzően Nt. Sipos Miklós református esperes mondott ünnepi beszédet. A népes hallgatósághoz intézett szavaival nem csak Szent István emlékét, hanem első királyunk még ma is aktuális országépítő Intelmeit elevenítette fel mely a ma emberének boldogulását is segíti: a Kárpát medencében elő magyarságnak össze kell fognia ahhoz, hogy érvényesíteni tudja akaratát.

Ez után a koszorúk elhelyezése következett, majd pedig nemzeti imánk eléneklésével zárult az ünnepi megemlékezés.


Szent István szobrának megkoszorúzásával zárult az idei megemlékezés
Az ünnepi szentmisét a koszorúzás követte


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: