2016-09-01 09:58:04• hírek • MTI

Nemzeti gyásznapot hirdetett a román kormány

Nemzeti gyásznapot hirdetett a bukaresti kormány péntekre az olaszországi földrengés román áldozatai emlékére.

Erről rendeletet fogadott el szerdán a bukaresti kabinet. A hét elején a kormány rendkívüli ülésen döntött arról is, hogy segélyt nyújt a földrengés román áldozatainak, valamint azok hozzátartozóinak. A csaknem háromszáz halálos áldozatot követelő múlt szerdai természeti katasztrófa következtében 11 román állampolgár vesztette életét, és többen kórházba kerültek.

A szerdai kormányülésen elfogadott rendelet értelmében pénteken valamennyi közintézménynek félárbocra kell engednie a román zászlót, emellett a kulturális intézményeknek és a közmédiának is a nemzeti gyászhoz kell igazítaniuk műsorukat.

Romániában az olaszországi tragédia hatására ismét előtérbe került, hogy az intézmények és a lakosság mennyire van felkészülve egy esetleges földrengésre. A legtöbb gond Bukarestben adódik, a települést ugyanis szeizmológiai szempontból Európa legveszélyeztetettebb fővárosaként tartják számon.

Gabriela Firea bukaresti főpolgármester szerdán bejelentette, hogy az önkormányzat egy külön igazgatóságot hoz létre az önkormányzat keretében, amelynek feladata kizárólag a földrengés által veszélyeztetett épületek megerősítése. Közölte, az elmúlt tizenöt évben 75 veszélyeztetett épületet erősítettek meg, amiből 18-at az önkormányzat finanszírozott.

Az elöljáró által bemutatott statisztikából kiderült, hogy ez csepp a tengerben, ugyanis a román fővárosban összesen 774 olyan épület van, amelyek valamilyen mértékben földrengés-veszélyeztetettek. Ezek közül 183-at egyenesen "közveszélyesként" tartanak számon a hatóságok - közölte a főpolgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: