2009-08-13 12:16:02• hírek • MTI/Reuters

Nemzeti csapás az alkoholizmus

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerdán közölte, hogy az alkoholizmus "nemzeti katasztrófává" vált, és fellépést sürgetett az iszákosság ellen.

Medvegyev elmondta, hogy nem jártak sikerrel az intézkedések, melyekkel az alkoholizmust kívánták csökkenteni Oroszországban, ahol a nemzeti kultúra szerves része a "nagyivás", elsősorban vodkából.

"Ha nyíltan akarok beszélni, azt gondolom, nem beszélhetünk változásról, semmi nem változott" - mondta az orosz elnök a fekete-tengeri üdülőhelyen, Szocsiban tartott vezetői találkozón. Medvegyev az alkoholizmust nemzeti katasztrófának nevezte, és hozzátette, hogy sokkolta a hivatalos adat, mely szerint egy átlagos orosz 18 liter tiszta alkoholt iszik meg évente. "Ha ezt átszámítjuk vodkásüvegre, egyszerűen elképesztő" - mondta Medvegyev.

Az orvosok szerint a 15 és 54 év közötti oroszok halálozásának mintegy felét alkohollal összefüggő betegségek okozzák, ami a hosszú távú gazdasági növekedési modellekben használt elrettentő demográfiai előrejelzések kulcstényezője.
Az idén az iskolákat elhagyóknak várhatóan csak 40 százaléka éri meg az 55-60 éves nyugdíj korhatárt - idézte az Egészségügyi Világszervezet adatait Tatjána Golikova egészségügyi miniszter.

Az oroszországi vezetők évtizedek óta szeretem-gyűlölöm jellegű kapcsolatban vannak a vodkával: örülnek a vodka eladásából származó hatalmas bevételnek, ám aggódnak a szociális és egészségügyi hatások miatt, melyeket maga után hagy.

"Több évszázados a probléma, nem remélhetjük, hogy máról holnapra megoldódik" - mondta az orosz elnök.
Golikova szerint Oroszországnak új kampányra van szüksége az alkoholizmus ellen, egyúttal dicsérte az egykori szovjet elnök, Mihail Gorbacsov 80-as évekbeli igyekezetét. "Abszolút világelsők vagyunk az alkoholfogyasztás tekintetében" - emelte ki Golikova.

Gorbacsov ellenfelei szerint a 80-as évek alkoholellenes kampánya a rossz minőségű alkohol illegális gyártásának felvirágzásához vezetett. Orosz illetékesek szerint a vodkapiac 30-50 százaléka ma is illegális és adózatlan. Számos hivatalnok úgy véli, a vodka állami monopóliuma rendet teremtene a piacon és megkönnyítené az ellenőrzést.


Oroszországi kocsma-csendélet
Oroszországi kocsmai életkép

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: