2009-08-12 14:39:09• hírek • MTI

Nemirschi is gyanús

Előzetes vizsgálatot folytat a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Nicolae Nemirschi román környezetvédelmi miniszter ügyében, aki ellen felmerült az a gyanú, hogy minisztériuma törvénytelenül adott magáncégnek állami megrendelést.

A DNA azt követően kérette be a minisztériumtól a vitatott szerződés és az ehhez kapcsolódó többi irat másolatát, hogy parlamenti vizsgálóbizottság is elkezdte működését az ügyben.

A szaktárca áprilisban írt alá szerződést egy magáncéggel. A megállapodás tárgyát képezte a környezetvédelmi operatív program, amelyet az Európai Unió finanszíroz 4,5 milliárd euróval. A félmillió euró értékű szerződés szerint a cég arra kapott megbízást, hogy reklámozza a programban rejlő lehetőségeket.

A minisztérium a reklámszerződésről csak ezzel az egy céggel folytatott tárgyalásokat. Nemirschinek azt róják fel a vizsgálóbizottságban, hogy nem hirdetett meg versenytárgyalást.

A június végén felállított parlamenti vizsgálóbizottságnak már ezen a héten el kellett volna készítenie azt a jelentést, amely a saját vizsgálatának a következtetéseit tartalmazza. A dokumentum véglegesítését azonban szeptemberre halasztották, mivel újabb érintett személyeket akarnak meghallgatni. Kiderült ugyanis, hogy a magáncég alvállalkozónak adta le a szerződésben foglalt megbízatást.

A vizsgálóbizottság egyes tagjai szerint felmerül annak gyanúja, hogy az eredetileg megbízott cég törvénytelenséget követett el, nem lett volna szabad alvállalkozónak kiadnia az állami megrendelést.
Korábban bűnvádi eljárás indítását kérte a DNA a sikkasztással gyanúsított Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági és sportminiszter ellen, aki időközben lemondott tisztségéről.


Nicolae Nemirschi ellen előzetes vizsgálat folyik
Nicolae Nemirschi ellen előzetes vizsgálat folyik


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: