2012-01-07 11:43:59• hírek • Kocsis Zoltán

Ilyés: Adminisztratív szempontból jó évet zártunk

Kevéssel az ó esztendő vége után a visszapillantás, a visszatekintés, a mérlegelés és az évértékelés időszakát éljük. Ennek szellemében kerestük meg Ilyés Gyulát, Szatmárnémeti polgármesterét és megkértük, jellemezze a nemrég véget ért 2011-es esztendőt.

„A gazdasági válság 2008-as kitörése után hozzá kellett szoknunk, hogy egyre csökkentek a jövedelmeink és egyre nőttek a kiadásaink - mondta a polgármester. Az adóemelés miatt megnőttek az árak ráadásul a decentralizációs folyamat is megnövelte a feladatainkat és ezzel együtt a kiadásainkat". kezdte beszámolóját Ilyés.

A polgármester szerint a legnehezebb az emberekkel megértetni és elfogadtatni, a szűkös gazdasági helyzetet. „Hiába adunk például az iskoláknak abszolút értékben ugyanannyi pénzt, mint az előző években, annak vásárló értéke folyamatosan csökken. De csökkenő bevételeink mellett nem tudunk többet adni", magyarázta Ilyés.

A város első embere ennek ellenére elégedetten nyugtázta az előző évet. „Adminisztrációs szempontból jó évet zártunk" - mondja, majd elmagyarázza. „Valamennyi közszolgáltatásra volt pénzünk, az adminisztrációt fizetni tudtuk, semmilyen fennakadás nem volt. Ezt pedig nem minden romániai város tudja elmondani magáról".

Ilyés elégedetten nyilatkozott az utak javításának, a köztisztaság állapotának és zöldövezetek helyzetének állapotáról. Sajnálatát fejezte ki ugyanakkor, hogy a befektetésekre csak a közszolgáltatások - közvilágítás, utak karbantartása, közintézmények, kultúra, sport finanszírozása, közterület-fenntartás stb.- által fel nem emésztett pénzekből tellett. „Ilyen körülmények közepette csak a korábbi projektek befejezésére futotta", mondja.

A polgármester az előző év megvalósításai között említette a Batizi, a Rákóczi és a Prahovei utcák befejezését, a 16-os lakónegyed rehabilitálását (négy parkoló, közvilágítás bővítése, járdák és utcák leaszfaltozása). Sikerként értékelte a nyolc tömbház hőszigetelését is. Ezzel kapcsolatba megjegyezte, hogy idén folytatódik a program és reményei szerint ekkor 18 projektet sikerül elfogadtatni Bukaresttel.

Ilyés egy másik nagy megvalósításnak az különböző európai uniós pályázatokat tartja. „Az összes projektünk átment az értékeléseken, már csak az aláírásokra várunk", mondta. Az egyik legjelentősebb pályázat a Szatmárnémeti Északi Színház felújítását célozza meg, amelyre remélhetőleg tavasz végén hozzá tudnak kezdeni. A másik nagy pályázat a város északi részének, a Kubik-tó környékének rehabilitálását érinti, amellyel 2014-ben készülhetnek el teljesen.

Ami az elégedetlenségeket illeti, Ilyés az első helyre a körgyűrű helyzetének stagnálását sorolta. „Többször is beszéltünk Anca Boagiu miniszter-asszonnyal (közlekedésügyi minisztérium, szerk.), de ez sajnos nem tartozik a tárca prioritásai közé", mondta a polgármester. Ilyés szerint Szatmárnémeti az RMDSZ-en kívül egyik politikai párt szempontjából sem bír komoly  jelentőséggel.

Szintén a negatívumok közé sorolta a ANL-program  leállíítását - pedig már csak a szerződéseket kellett volna aláírni, amikor az Elena Udrea vezette fejlesztési minisztérium felfüggesztette a programot. "Majd egy millió eurót költött rá a város és 140 lakást hoztunk volna létre a régi Céldombon. Most nem tudom mi lesz, oda csak lakásokat szeretnénk, de pénzünk nincs rá " , mondta a polgármester.

Ilyés szintén szeretne előrébb tartani a harmadik híd tekintetében is: "A városrendezési tervek megvannak, remélem előbb-utóbb lesz rá kormánytámogatás is", mondta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: