2011-11-23 08:38:26• hírek • Kárpáti János/MTI

Némi haladás a szerb-koszovói tárgyalásokon

A jövő héten folytatják a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalásokat, miután a felek némi haladást könyvelhettek el a kedden zárult kétnapos brüsszeli tárgyalási forduló végén - közölte az Európai Unió, amely diplomáciai eszközökkel igyekszik egyengetni a viszonyt Belgrád és Pristina között.

A felek a szeptemberben félbehagyott, s hétfőn felújított megbeszéléseken megállapodtak abban, hogy kölcsönösen elismerik egymás egyetemi diplomáit. A tárgyalásokat még e hónap vége előtt folytatják - olvasható a kiadott EU-közleményben. Robert Cooper uniós közvetítő elnökletével a szerb delegációt vezető Borislav Stefanovic és a koszovói Edita Tahiri a tervek szerint november 30-án ül össze legközelebb.

Téma volt a keddi tanácskozáson Koszovó - a szerbek által mindeddig elutasított - részvételének kérdése a különböző regionális tanácskozásokon, de ebben egyelőre nem tudtak megegyezni. A legélesebb - időnként erőszakba, halálesetekbe torkolló - feszültség a szerb-koszovói határátkelők működtetésével kapcsolatban tapasztalható. Ebben a kérdésben sincs egyelőre megállapodás a koszovói állami függetlenséget mindmáig el nem ismerő - és ennek folytán az átkelőket pusztán közigazgatási intézkedési helynek tekintő - Szerbia, illetve az átkelőkhöz saját határőreit, vámosait állítani kívánó Koszovó között.

Stefanovic és Tahiri - közelednek az álláspontok


A kompromisszumos terv az átkelők valamilyen "integrált" igazgatására vonatkozik, oly módon, ami biztosítja a szükséges ellenőrzést, ugyanakkor nem kényszeríti Szerbiát a tőle 2008-ban elszakadt, albán többségű Koszovó kifejezett elismerésére. Ezt az elismerést az EU sem erőltetheti, hiszen öt uniós tagállam - Szlovákia, Románia, Spanyolország, Görögország és Ciprus - szintén nem hajlandó elismerni Koszovót.

Az EU december 9-i csúcstalálkozóján döntés várható az Európai Bizottság azon javaslatáról, hogy Szerbia kapja meg az EU-tagjelölti jogállást, de a tényleges csatlakozási tárgyalásokat csak akkor kezdjék meg Belgráddal, ha jelentős előrelépés történik a szerb-koszovói kapcsolatok rendezése felé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: