2018-06-17 20:50:37• hírek • MTI

Németországot is eléri a címvédő átka? Botlottak a brazilok is

Szerbia hozta a kötelezőt Costa Rica ellen, Brazília nem bírt Svájccal, a németek kikaptak Mexikótól.


A címvédő Németország nagy meglepetésre 1-0-ra kikapott vasárnap Mexikótól a moszkvai Luzsnyiki Stadionban, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság F csoportjának első fordulójában. A csereként pályára lépett mexikói Rafael Márquez ötödik világbajnokságán kapott lehetőséget, és ezzel csatlakozott rekorder honfitársához, az ugyancsak öt vb-n szerepelt Antonio Carbajalhoz és a német Lothar Matthäushoz.

Nagy iramban, mindkét oldalon helyzetekkel indult a találkozó, a veszélyesebb lehetőségek Neuer kapuja előtt alakultak ki. A mexikóiak bátran támadtak, többször is átjátszották a kissé meglepett német védelmet, de a befejezéseket rendre elpuskázták. A játék színvonala remek volt, a labdát többet birtokló címvédő is próbálkozott, de a támadásszövése erőtlenebbnek tűnt, mint a riválisé. A gyors kontrából esett gól feltüzelte a németeket, többek között egy kapufával válaszoltak - Kroos szabadrúgása után Ochoa tolta a keresztlécre a labdát -, de a szünetig nem sikerült egyenlíteniük. 


FIFA World Cup

FIFA World Cup added a new photo - with Joshua Kimmich and 2 others at Luzhniki Stadium.


A fordulást követően nem változott a játék képe, meddő német fölényt és gyors mexikói ellentámadásokat láthatott a közönség, bár utóbbiak száma csökkent az első félidőhöz képest. Az idő előrehaladtával egyre jobban fáradt a közép-amerikai gárda, amelyet beszorított ugyan a világbajnok, de túl lassan, körülményesen járatta a labdát, így valódi helyzetet csak elvétve tudott kialakítani. A hajrában néha kijött a szorításból a hősiesen védekező mexikói csapat, de a fizikailag és mentálisan fáradt játékosok jóval kevésbé voltak "élesek", mint korábban. A csereként beállt Brandt a végén még lőtt egy kapufát, de ez kevésnek bizonyult, hogy a címvédő elkerülje a vereséget.

Németországgal 1986 után fordul elő ismét, hogy nem nyerte meg nyitómeccsét. Eléri vajon őket a címvédők átka? Az elmúlt öt világbajnokságon, 2002 óta ugyanis az aktuális világbajnok csak 2006-ban tudott továbbjutni csoportjából…

Az E csoportban Brazília kisebb meglepetésre csak döntetlennel kezdte meg szereplését: Rosztovban 1-1-re végzett Svájccal.  Némi meglepetésre a svájciak kezdték határozottabban és bátrabban a mérkőzést, ám a lendületük csak pár percig tartott ki, majd átadták a területet a dél-amerikai sztárcsapatnak. A brazilok egy rövid ideig keresték a fogást ellenfelük védekezésén, aztán a 11. percben sikerült először nagy helyzetet kialakítaniuk, amelyből csak Paulinho pontatlan lövése miatt nem lett gól. A brazilok fölénye folyamatosan nőtt, a svájciak csak a védekezéssel törődtek, a játékrész közepére azonban mégis hátrányba kerültek Coutinho gyönyörű lövése után.

A februári sérülése óta első tétmérkőzésén játszó, s lendületes játékkal - valamint látványos frizurával - visszatérő Neymar vezette brazilok előnyük tudatában fokozatosan visszavettek a tempóból, s az utolsó negyedórára teljesen átadták a kezdeményezés lehetőségét a riválisnak, mely ennek ellenére sem tudott igazi helyzetet kialakítani a félidő végéig.


FIFA World Cup

FIFA World Cup added a new photo - with Xherdan Shaqiri and 3 others in Rostov-on-Don.


A fordulás után Svájc a korábbiaknál lendületesebb futballt játszott, s mindössze öt perc elteltével egy szögletet követően egyenlíteni tudott. A brazil csapatot érezhetően váratlanul érte a kapott gól, néhány percig némileg zavartan játszott, ám később rendezte a sorait.

A dél-amerikaiak ismét átvették az irányítást, ám a játékrész derekáig helyzetig sem jutottak el, majd azonban Coutinho rúghatott volna ismét gólt, de célt tévesztett. A hajrára már nyomasztó volt a brazil-fölény, sorra adódtak kecsegtető lehetőségek Neymarék előtt, de vagy pontatlanok voltak, vagy Sommer hárított, így végül a vb egyik esélyesének meg kellett elégednie a döntetlennel.




A csoport másik meccsén Szerbia 1-0-ra legyőzte vasárnap Costa Ricát Szamarában. Branislav Ivanovic, a Zenit hátvédje 104. alkalommal lépett pályára a szerb válogatottban, így Dejan Stankovicot megelőzve hazája örökrangsorának élére állt. Csapata remek iramban, lendületes játékkal kezdte a mérkőzést, ennek köszönhetően kidolgozott néhány ígéretes helyzetet, de a befejezések pontatlannal bizonyultak, illetve a Real Madrid kapusa, Keylor Navas nagyszerűen védett.

Az első félidőben a közép-amerikai együttes többször próbálkozott kapura lövéssel, viszont a szerbek kísérletei veszélyesebbek voltak, gól azonban egyikből sem született.


FIFA World Cup

FIFA World Cup added a new photo - with Fudbalski savez Srbije and Federación Costarricense de Fútbol in Samara, Russia.


A második félidő Aleksandar Mitrovic ziccerével kezdődött, amit Navas szintén hárított, de Kolarov szabadrúgásánál már nem volt esélye. A folytatásban Costa Rica a hátránya ellenére sem tudott változtatni a játék képén, kevés lehetősége volt az egyenlítésre, és azokkal sem tudott élni. Szerbia újabb helyzeteket alakított ki, az eredmény azonban már nem változott.


E csoport:
Szerbia
– Costa Rica 1-0
gól: Kolarov (56.)

Brazília – Svájc 1-1
gólok: Coutinho (20.) illetve Zuber (50.)

A csoport állása: 1. Szerbia 3 pont, 2. Brazília, Svájc 1-1p., 4. Costa Rica


F csoport:
Németország – Mexikó 0-1
gól: Lozano (35.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: