2016-10-20 09:11:40• hírek • MTI

Németországban meglőtt négy rendőrt egy szélsőjobboldali férfi

Lőfegyverrel megsebesített négy rendőrt szerdán Németországban egy szélsőjobboldali mozgalom tagja. Este azt közölték, hogy az egyik rendőr késő este belehalt sebesüléseibe, de később visszavonták a halálhírt.

Az illetékesek elnézést kértek a téves tájékoztatás miatt. Hangsúlyozták, hogy a 32 éves rendőr továbbra is életveszélyes állapotban van - jelentette a Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság.

A bajorországi Georgensgmündben történt esetről Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter a járás központjában, Rothban tartott tájékoztatóján elmondta: a támadó az alkotmányvédelmi hatóság megfigyelése alatt álló Reichsbürger (birodalmi polgár) mozgalom követője, akinek bevonták fegyvertartási engedélyét, mert egyre több jelét mutatta a fegyverviseléshez szükséges megbízhatóság hiányának.

A 49 éves férfi több mint 30 lőfegyvert tartott otthonában, lefoglalásukra egy különleges bevetési egység támogatásával szálltak ki rendőrök. A férfi tüzet nyitott, amikor meglátta őket. Két rendőrt talált el, az egyik életveszélyes, a másik súlyos sebesülést szenvedett. Két rendőr könnyebben megsebesült a lövöldözésben kitört üvegek cserepeitől.
A támadót ártalmatlanították és őrizetbe vették. Könnyebb sebesülést szenvedett - mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy a Reichsbürger mozgalommal szemben az eddiginél is határozottabb fellépésre van szükség. A mozgalom nem ismeri el a mai Németországot, így a rendőrségtől az adóhivatalig tagadja valamennyi állami intézmény legitimitását. A revizionista mozgalom a húszas, harmincas évek Németországának folytonosságát vallja.

Joachim Herrmann aláhúzta: nem lehet a mozgalmat "elintézni azzal, hogy csak néhány őrültről van szó", azonban nem valamennyi követője szélsőjobboldali és veszélyes.

Szakértők szerint a Reichsbürger mozgalom lazán szervezett és ideológiailag nem teljesen egységes, a szélsőséges szubkultúra egyes csoportosulásai az első világháború előtti, mások a második világháború előtti német határokat ismerik el. Jellemző a demokratikus berendezkedés elutasítása és a holokauszt tagadása. A mozgalomnak országszerte néhány száz követője lehet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: