2015-04-30 17:45:43• hírek • MTI

Németországban iszlamista merényletet hiúsítottak meg

Németországban szélsőséges iszlamisták pokolgépes merényletét hiúsították meg a hatóságok csütörtökre virradó éjjel egybehangzó sajtójelentések szerint.

A ZDF közszolgálati televízió, a Die Welt című lap hírportálja és több más orgánum arról számolt be, hogy Hessen tartományban őrizetbe vettek két embert, akik a hatóságok feltételezése szerint a radikális iszlamizmus legnépszerűbb németországi irányzata, a szalafizmus követői.
A Frankfurt melletti Oberurselben tartott házkutatáson lefoglaltak egy csőbombát, egy gyújtószerkezetet, egy gépkarabélyt és lőszereket.

Az őrizetbe vett emberek a hatóságok feltételezése az Oberurselt is érintő Eschborn-Frankfurt országúti kerékpárversenyen akartak merényletet elkövetni.

A ZDF szerint egy házaspárt fogtak el. A 35 éves, török származású, német állampolgárságú férfi és felesége, egy 34 éves török állampolgár pénteken akart robbantásos merényletet elkövetni a verseny útvonalán, egy ligetnél.
A hatóságok figyelme március végén terelődött a házaspárra, miután szokatlanul nagy mennyiségben vásároltak vegyi anyagokat egy barkácsboltban. Az utóbbi napokban állandó megfigyelés alatt tartották a házaspárt, majd csütörtök hajnalban egy különleges rendőri egység őrizetbe vette őket.

A férfi a hatóságok szerint korábban kapcsolatban állhatott egy iszlamista terrorista sejttel, az úgynevezett Sauerland csoporttal, amelynek négy tagját 2007-ben letartóztatták azzal a gyanúval, hogy merényleteket terveztek németországi amerikai létesítmények ellen. A gyanúsítottak ezt beismerték.

A belső elhárításért felelős alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, áprilisi adatai szerint az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekedő és a világi államot elutasító szalafizmus híveinek száma 7300-ra tehető. A terrorizmust támogató iszlamisták száma 1000-re tehető, köztük 260-an akár személyesen is hajlandóak terrorcselekményt elkövetni a német hatóságok szerint.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: