2016-10-27 18:23:34• hírek • Kocsis Zoltán

Németország Érdemkeresztjével tüntették ki Josef Hölzlit

Joachim Gauck német köztársasági elnök rendelkezését követve a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendjének lovagi Érdemkeresztjével tüntette ki csütörtök délután Szatmárnémetiben Werner Hans Lauk nagykövet Josef Hölzlit, a Német Demokrata Fórum észak-erdélyi regionális szervezetének ügyvezető elnökét. Többek között Radu Bud prefektus, Pataki Csaba megyei tanácselnök és Kereskényi Gábor polgármester jelenlétében.

Iosef Hölzli 1952-ben született Szinérváralján. Iskolai tanulmányai után 1976-ban Bukarestben gépészmérnöki szakon végzett, majd két évnyi kolozsvári munkavégzés után 1978-ban került Szatmárnémetibe, ahol 1985-ig műszaki rajzot tanított, majd 1997-ig a Saturn gyár műszaki igazgatója volt.

Azonban nem elsősorban ezért, hanem sokkal inkább a rendszerváltást követően a német kisebbség támogatásáért végzett tevékenységéért ítélték oda a magas rangú kitüntetést. Ahogy Lauk fogalmazott, Németországban szigorú feltételeknek kell megfelelnie annak, aki ilyen magas rangú kitüntetést kap, ám Iosef Hölzli minden kétséget kizáróan teljes mértékben megfelel ezeknek a kritériumoknak.

Iosef Hölzli ugyanis a Német Demokrata Fórum helyi és regionális vezetőségében végzett tevékenysége mellett a Szatmár Alapítvány ügyvezető igazgatójaként az elmúlt években hatszáznál több kis- és középvállalkozásnak segített hitelhez jutnia Szatmár, Szilágy, Bihar és Máramaros megyékben, több ezer munkahelyet teremtve ezzel. A mintegy 1100 hitel összege pedig eléri a nyolc millió eurót. Emellett a Német-Román Gazdasági Egyesület, valamint az ország egyetlen Kisiparosok Kamarájának vezetőjeként is igyekszik támogatást nyújtani a kis- és középvállalkozásoknak, emellett pedig a duális képzés regionális úttörője is.

Ezzel azonban nem merül ki Josef Hölzli a német kisebbség támogatásáért elvégzett munkája, hisz a Német Kulturális Napok főszervezőjeként a sváb kultúra ápolásának, megőrzésének egyik élharcosa is.

Méltatásában Lauk kiemelte, hogy sokakkal ellentétben Iosef Hölzli ellen tudott állni a csábításnak és nem hagyta el Romániát akkor sem, amikor erre már legális lehetőségek is adottak voltak. Ő inkább azt választotta, hogy szülőföldjén támogatja a hozzá hasonlóan itt maradó német kisebbség tagjait.

Méltatta Hölzli érdemeit Johann Forstenheizler, a Német Demokrata Fórum megyei szervezetének korábbi, regionális szervezetének pedig jelenlegi elnöke is, aki szerint „ez a kitüntetés a régió teljes német ajkú lakossága számára igen megtisztelő."

Iosef Hölzli „rendkívüli örömmel" fogadta a  Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendjének lovagi Érdemkeresztjét, a rá jellemző szerénységgel megjegyezve, hogy az elismerés nem csak az övé, hanem azoké is, akikkel az évek során együtt dolgozott. „Ez a kitüntetés Németország folyamatos gondoskodó támogatásának egy újabb bizonyítéka, mely anyagi, szociális, politikai, infrastrukturális és egyéb jellegű támogatásra  komoly szükségünk van", fogalmazott a kitüntetett. Hölzli kiemelte, a német kisebbségnek juttatott támogatás egyszersmind az itt élő valamennyi etnikum támogatása is, hisz csak közösen teremthetünk meg egy fejlettebb, gazdagabb, élhetőbb társadalmat, régiót.

„Ez a kitüntetés arra sarkall engem, hogy jobban, még hatékonyabban végezzem a munkám, még jobb eredményeket elérve", zárta beszédét Josif Hölzli.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: